Rekordan broj sunčanih sati u junu

Vrućina
Broj toplih dana U FBiH sa dnevnim temperaturama od 25 i više stepeni Celzija, bio je znatno veći od prosjeka (EPA)

Juni 2019. godine za Bihać je bio najtopliji od početka službenih mjerenja, dok je za Bugojno bio najkišovitiji, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Na meteorološkoj stanici Bihać bilo je 28 toplih i 17 vrelih dana, dok su u Bugojnu ukupne sume padavina iznosile 190,4 milimetara.

U izvještaju FHMZ-a stoji da su prosječne temperature zraka u šestom mjesecu ove godine na svim meteorološkim stanicama bile iznad višegodišnjeg prosjeka, u odnosu na referentni niz od 1961. do 1990. godine.

Zbog dužih kišnih perioda, u Bugojnu je, prema prosječnim temperaturama, juni bio najhladniji (20,5 stepeni Celzija), dok je, očekivano, Mostar bio najtopliji – 25,8.

Kada je riječ o planinskim područjima, temperature se kretala između 11,6 stepeni Celzija na Bjelašnici i 17,5 na Ivan-sedlu. No, druga dekada juna i na Bjelašnici je bila najtoplija od početka službenih mjerenja, kao i u Tuzli.  

Broj toplih dana sa maksimalnim dnevnim temperaturama od 25 i više stepeni Celzija, bio je znatno veći od prosjeka, a u Sarajevu ih je bilo čak 25, uz 17 vrelih, kada su temperature išle iznad 30 stepeni Celzija.

U Mostaru čak 24 vrela dana

Odstupanje od referentnog niza bilo je ogromno, jer je u periodu od 1961. do 1990. u Sarajevu bilježeno 11,5 toplih, a svega 1,1 vrelih dana.

U Mostaru, zabilježeno je 28 toplih i 24 vrela dana, a tropske noći zabilježene su u Mostaru, Gradačcu i Bihaću.

Govoreći o padavinama, one su varirale ispod i iznad granice višegodišnjeg prosjeka. U Livnu ih je bilo najmanje, 35 milimetara.

I broj sunčanih sati u junu bio je rekordan. Zabiježno ih je 218, ili 48 više od prosječne vrijednosti. Najveće odstupanje u odnosu na referentni niz desilo se u Bihaću, gdje je bilo 328 sunčanih sati, 108 više od prosjeka.

Brojke u FBiH prate i svjetski trend zatopljavanja. Prema informacijama Agencije za satelitsko praćenje Evropske unije, protekli juni bio najtopliji mjesec ikada zabilježen na planeti.

Prosječna temperatura u junu na globalnom nivou je bila viša od normalne, dok je u Evropi bila u prosjeku viša za dva stepena Celzijusa od uobičajnih vrijednosti za taj mjesec.

Izvor: Agencije