Rekordan broj robota u američkim kompanijama

Isporuke su se povećale u svim sektorima, osim u automobilskoj, u kojoj su proizvođači smanjili narudžbine (EPA)

Američke kompanije prošle godine su instalirale više robota nego ikad prije, jer sve jeftinije i fleksibilnije mašine može priuštiti sve veći broj preduzeća, a njihova namjena se širi izvan njihovog tradicionalnog položaja u fabrikama automobila.

Prošle godine u Sjedinjene Američke Države je isporučeno 28.478 robota, što je gotovo 16 posto više nego u 2017. godini, prema podacima koje je objavilo mičigensko Udruženje za unapređivanje automatizacije, prenosi Tanjug.

Isporuke su se povećale u svim sektorima, osim u automobilskoj, u kojoj su proizvođači smanjili narudžbine jer su se snabdjeli velikim količinama alata potrebnih za proizvodnju novih modela kamiona.

Drugi sektori su “procvjetali”, pa su tako isporuke u prehrambenim i potrošačkim kompanijama porasle za 60 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Isporuke proizvođačima poluprovodnika i elektronike bile su veće od 50 posto, dok su isporuke proizvođačima metala porasle za 13 posto.

Potreba za automatizacijom raste kako kompanije nastoje da smanje troškove rada.

Mnoge firme koje razmišljaju o vraćanju poslovanja iz inostranstva kao odgovor na trgovinski rat administracije Donalda Trumpa mogli bi smatrati automatizaciju najboljim mogućim načinom da ostanu konkurentni, čak i sa skupljim američkim radnicima.

Širi smjer

Potpredsjednik Udruženja za unapređivanje automatizacije Bob Doyle izjavio je da se automatizacija kreće u daleko širem smjeru od svojih tradicionalnih početaka – od fabrika za sastavljanje automobila i drugih velikih proizvođača, pa do skladišta i manjih fabrika.

Prošle godine su isporuke robota proizvođačima automobila i automobilskih dijelova porasle za 49 posto, što je prvi put od 2010. godine da je rast iznosio manje od 50 posto, dok je veći rast isporuka zabilježen u ostalim sektorima.

U 2017. godini, više od 60 posto isporuka otišlo je proizvođačima automobila.

“Prehrambena industrija zaista počinje da se zahuktava kao tržište za automatizaciju”, kaže direktor prodaje i marketinga u Kawasaki Roboticsu Dan Hasley.

Izvor: Agencije