Rekordan broj izlazaka iz kršćanskih crkava u Njemačkoj

Katolička Crkva trenutno ima 23, a Protestantska 21 milion vjernika u Njemačkoj (EPA)

Dvije najveće crkve u Njemačkoj, Katolička i Protestantska, objavile su kako bilježe rekordan broj odlazaka vjernika, prenose agencije.

“Katoličku Crkvu u Njemačkoj je 2018. napustilo 216.000 članova, što je porast od 29 posto u odnosu na raniju godinu“, priopćila je Njemačka biskupska konferencija u Bonu.

Sekretar konferencije Hans Langendoerfer nazvao je taj trend „zabrinjavajućim“ i kao glavni razlog naveo objavljivanje velike studije o zlostavljanju maloljetnika unutar crkve prošle godine.

„Mnogi nam ne vjeruju da konzekventno i odlučno djelujemo protiv počinitelja u vlastitim redovima“, rekao je Langendoerfer njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Istovremeno, Protestantska Crkva Njemačke u Hanoveru je saopćila kako ju je lani napustilo 220.000 vjernika, 11 posto više nego 2017. godine.

Predsjednik Vijeća Protestantske Crkve Heinrich Bedford-Strohm je objasnio kako je svaki izlazak iz crkve „bolan“, ali da danas vjernici potpuno slobodno mogu odlučiti hoće li ostati u crkvenoj zajednici ili ne.

„Mi smo zahvalni svima koji su snagom vlastite volje odlučili ostati u okrilju crkve“, rekao je on.

Sigurni prihodi od poreza

Poznati kriminolog i istaknuti pripadnik Protestantske Crkve Christian Pfeiffer smatra kako je i crkveni porez u Njemačkoj jedan od razloga napuštanja crkve.

„Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, crkva se u Njemačkoj može osloniti na sigurne prihode od poreza što je možda čini tromom“, izjavio je on.

Usprkos padu broja vjernika, zbog trenda povećanja plaća i povoljne ekonomske situacije, prihodi od crkvenog poreza se nisu smanjili.

U Njemačkoj pripadnici jedne od dviju crkvenih zajednica plaćaju tzv. crkveni porez koji iznosi osam do devet posto od poreza na prihod.

Katolička Crkva trenutno ima 23, a Protestantska 21 milion vjernika u Njemačkoj.

Izvor: Agencije