Oglasi

Rekordan broj glasova protiv smrtne kazne

Od 193 zemlje u UN-u, 111 ih je glasalo za moratorij na izvršenje smrtne kazne, protiv su bile SAD, Kina i Iran, Saudijska Arabija, Japan i Sjeverna Koreja.
Oko 150 zemalja u svijetu ima moratorijum ili potpunu zabranu na izvršenje smrtne kazneAFP/Getty

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) usvojila je u četvrtak moratorijum na izvršenje smrtne kazne do sada rekordnim brojem glasova - 111 od ukupno 193, na jednoj od glavnih sjednica o ljudskih pravima.
   
Aktivisti tvrde da ovo glasanje, koje se održava svake dvije godine, iako nije zakonski obavezujuće, šalje snažan signal sve manjem broju zemalja koje provode smrtnu kaznu, među kojima su Kina, Iran i SAD.
   
Za moratorijum na izvršenje smrtne kazne 2010. godine je glasalo 107 zemalja.

Hiljade pogubljenja godišnje
   
Među 41 zemljom, koliko se u četvrtak izjasnilo protiv ovog moratorijuma, bile su SAD, Kina, Japan, Indija, Iran, Sjeverna Koreja i Saudijska Arabija, dok su 34 države bile uzdržane.
   
Oko 150 zemalja u svijetu ima moratorijum ili potpunu zabranu na izvršenje smrtne kazne, a prema podacima grupa za ljudska prava, prethodne godine smrtne kazne su izvršene u samo 21 zemlji.

U Kini se godišnje pogubi na hiljade zatvorenika, a Iran je u 2011. izvršio smrtnu kaznu nad 650 osoba, što je rekordan broj u odnosu na broj stanovnika, tvrde opozicioni aktivisti.
   
Na istoj sjednici Generalne skupštine UN-a u četvrtak su usvojene rezolucije kojima se oštro kritiziraju režimi u Siriji, Iranu i Sjevernoj Koreji zbog kršenja ljudskih prava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.