Rekord VW-a: U 2017. prodao 10,74 miliona vozila

Volkswagen je nastavio s naporima da iza sebe ostavi skandal iz 2015. godine, povezan s manipulacijama štetnim gasovima (EPA)

Njemački Volkswagen prodao je rekordnih 10,74 miliona automobila prošle godine, čime je zadržao poziciju najvećeg prodavca automobila na svijetu, javljaju agencije.

Prodaja automobilskog koncerna iz Njemačke je porasla za 4,3 posto u 2017. godini u odnosu na prodanih 10,3 miliona vozila 2016. godine, kada je ta kompanija pretekla japansku Toxotu, prenosi agencija AP.

“Zahvalni smo našim klijentima na povjerenju”, navodi se u saopćenju izvršnog direktora VW-a Matthiasa Muellera.

Reakcija iz Renaulta

Volkswagen je nastavio s naporima da iza sebe ostavi skandal iz 2015. godine, povezan s manipulacijama štetnim gasovima, pri čemu je uspješan decembar, kada je prodaja skočila za 8,5 posto, naročito doprinio prošlogodišnjim snažnim rezultatima.

Direktor alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi Carlos Ghosn je, međutim, izjavio kako je njegova grupa prva u svijetu, jer je prodala 10,6 miliona automobila prošle godine te kako su 200.000 VW-ovih automobila zapravo kamioni, koji se ne trebaju računati.

Iz Toyote procjenjuju kako su prodali 10,35 miliona automobila u prošloj godini, a konačni podaci se očekuju krajem januara ili početkom februara.

Izvor: Agencije