Reklama Nikea podijelila SAD

Colin Kaepernick je 2016. pokrenuo akciju klečanja igrača tokom izvođenja američke himne pred početak utakmice (EPA)

Odluka Nikea da pokrene politički kontroverznu reklamnu kampanju, s likom zvijezde američkog nogometa Colina Kaepernicka, možda kompaniji neće donijeti očekivani profit, jer potrošačima je izgleda dosta miješanja politike u njihov izbor prilikom kupovine.

Kaepernick je još 2016. godine pokrenuo akciju klečanja igrača tokom izvođenja američke himne pred početak utakmice, u znak protesta zbog policijske brutalnosti prema Afroamerikancima, prenosi Tanjug.

Čim je Nike krenuo s novom reklamom, učesnici “političkih predstava” na društvenim mrežama bacili su se na posao.

Patike Nike su spaljivane, logo firme je uklanjan sa čarapa, a krah kompanije najavljivao je i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump.

‘Politička reklamna kampanja’

Izgledalo je da Ameriku čeka još jedna runda opredjeljivanja za neku od strana.

Stvari se, međutim, ne odvijaju baš tako, piše Megan McArdle, kolumnistkinja Washington Posta.

Firma Morning Consult, koja se bavi istraživanjem tržišta, odmah po pojavi Kaepernickovog lika na bilbordima Nikea obavila je anketu čiji rezultati pokazuju da je reputacija kompanije zaista pretrpjela udarac zbog svoje neprikriveno političke reklamne kampanje.

Anketa rađena na uzorku od 8.000 Amerikanaca pokazala je povoljan utisak o Nikeu skoro prepolovljen – sa 69 na 35 posto.

Pored toga, procent onih koji kažu da će najvjerovatnije kupiti neki proizvod kompanije pao je za 10 poena, sa 49 na 39 posto.

To se moglo i očekivati, jer političkom podrškom jednom dijelu polariziranog društva svaka kompanija gubi kupce sa druge strane linije podjela, ali računa da će joj se to isplatiti većom lojalnošću potrošača koji se slažu s njenom porukom.

Ispostavilo se, međutim, da ovog puta odgovori nisu bili u skladu s očekivanjima.

Situacija u kojoj svi gube

Istina je da je procent anketiranih republikanaca koji su rekli da najvjerovatnije neće bježati od kupovine patika Nike pao sa 51 na 28 posto, ali je isto tako pao i kod demokrata, doduše znatno manje – sa 57 na 52 posto.

Zainteresiranost za proizvode Nikea pala je čak i među Afroamerikancima, sa 64 na 61 procent, ali i kod mladih od 18 do 21 godine – ciljne grupa kompanije – za skoro 20 poena, sa 64 na 46 posto.

Različite grupe u odgovorima navele su različite razloge, ali u svakom slučaju, nova kampanja Nikea je izgleda situacija u kojoj svi gube.

Iako anketa nije kompletna slika američkog javnog mnijenja, a Nike ukazuje na dobru online prodaju početkom septembra, anketa pokazuje da bi kompanije trebale dobro razmisliti prije nego što politikom pokušaju “obojiti” ljudske odluke o tome šta da kupe.

U tekstu se navodi da, pošto je Amerika podijeljena – geografski demografski i politički – sve više kompanija počelo je iskorištavati političke identitete.

Rezultat je svijet u kojem svaka odluka, čak i koju vrstu brze hrane trošimo, dobila politički aspekt.

‘Pravite dobre proizvode’

Borba za principe je važna, ali Amerikancima je nakon takve borbe potreban prostor u kojem se mogu odmoriti i oporaviti, ne prolazeći kroz agoniju koja marka žvakaćih guma je politički najprivlačnija.

Kao što političke preprike, koje traju 24 sata sedam dana u sedmici, troše snagu potrebnu za važnije borbe, komercijalizacija politike slabi poruku koja se treba čuti.

Za nekog ko pokušava uvjeriti svijet u ispravnost onoga za šta se zalaže povezivanje s reklamom nije od pomoći.

Zbog toga je anketa Morning Consulta ohrabrujući znak, konstatira McArdle i dodaje da će kompanije možda to shvatiti i usmjeriti se na pravljenje dobrih proizvoda, prepuštajući politiku političarima i glasačima.

Izvor: Agencije