Regularne ruske trupe napadaju Ukrajince

Ruske vojne snage napale su u utorak u istočnoj Ukrajini ukrajinske vojne trupe nakon čega je došlo do žestokih borbi, rekao je ukrajinski vojni glasnogovornik.

“Unatoč preliminarnim dogovorima, ruske vojne snage napale su ukrajinske vojne trupe na sjeveru protiverorstičke operativne zone”, rekao je ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lisenko.

“Teške borbe se nastavljaju u blizini kontrolnih tačaka ukrajinske vojske 29 i 31”, rekao je on, ukazujući da je riječ o području blizu grada Slovjanoserbska, sjeverozapadno od Luganska.

Ozbiljna situacija

“Ukrajinska vojska zaustavila je napredovanje ruskih snaga… Stanje u području sukoba je ozbiljno, ali pod našom kontrolom”, rekao je ukrajinski glasnogovornik na konferenciji za novinare.

Kazao je i da se prema ukrajinskoj granici kreću još tri taktičke grupe ruskih snaga.

Lisenkova izjava iznesena na specijalnoj konferenciji za novinare jedna je od najjasnijih ukrajinskih tvrdnji o izravnoj ruskoj vojnoj umiješanosti u devetomjesečni sukob između proruskih separatista i vladinih snaga.

Unatoč tome što Kijev i Zapad navode kao neosporne dokaze, Moskva i dalje negira informacije prema kojoj su u Ukrajini razmještene ruske vojne snage.

Izvor: Agencije