Registrirana nova isparenja iz Fukushime

Radioaktivnost oko cisterni sa radioaktivnom vodom u oštećenoj elektrani dostigla je do sada najveći nivo (Reuters)

Oblaci bijele pare registrirani su danas u rejonu havarisanog trećeg bloka nuklearne elektrane Fukushima u Japanu, javile su agencije, pozivajući se na kompaniju TEPCO (Tokyo Electric Power Company), koja upravlja nuklearkom.

Kamere su snimile isparenja vode nad gornjim dijelom reaktora.

Tačan uzrok za sada nije poznat, ali stručnjaci smatraju da to mogu biti isparenja od skupljene kišnice i da nije opasno, ali ne mogu da razjasne zašto se od jula ove godine para povremeno pojavljuje, navodi AFP.

Prema riječima predstavnika TEPCO-a, promjene radijacionog fona u atmosferi u blizini elektrane nisu registrirane.

Kompanija je jučer javila da je radioaktivnost oko cisterni sa radioaktivnom vodom u oštećenoj nuklearnoj elektrani u srijedu dostigla do sada najveći nivo – od 97.000 bekerela po litru, u odnosu na 64.000 bekerela koliko je izmjereno dan ranije.

Povećanje nivoa tricija

TEPCO je prošlog mjeseca saopćio kako vjeruje da su podzemne vode uglavnom zagađene betonom i čelikom, ali je nedavno objelodanio da nivo tricija u morskoj vodi u blizini kompleksa havarisane elektrane raste od maja i da je u jednom trenutku dostigao rekordnu visinu u posljednje dvije godine.

Veliko povećanje nivoa tricija u vodi, po mišljenju stručnjaka, svjedoči o tome da je kontaminirana voda doboko pronikla u tlo i da se miješa sa podzemnim vodama.

Havariju Fukushime izazvali su zemljotres i naknadni cunami od 11. marta 2011. godine, koji je potopio četiri od šest reaktora, što je bila najveća katastrofa nuklearnog reaktora od Černobilja 1986. godine.

TEPCO skladišti visokokontaminiranu vodu u stotinama velikih cisterni, ali je nedavno saopćeno da je iz jednog procurillo 300 tona i vjeruje se da je dio završio u obližnjem Tihom okeanu.

Izvor: Agencije