Regionalni film, snaga koja obećava

Mladoj bh. glumici Mariji Pikić pripalo je Srce Sarajeva za najbolju glumicu (Fena)

Piše: Nada Salom

Grad doslovno procvjeta i sve što je lijepo u njemu dođe do izražaja – šarm, duhovitost, ljudi, gostoljubivost i to koliko Sarajevo ima zanimljivih mjesta, riječi su glumice Mirjane Karanović, koja je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu bila da bi predstavila svoj scenarij, „Dobra žena“.

Da je Karanović u pravu, složit će se i same Sarajlije, kao i oni koji ovaj grad posljednjih 18 godina, koliko traje SFF, sve više doživljavaju kao svoj.

Grad je očekivao još jednu „svoju“ glumicu (i rediteljicu) Angelinu Jolie, koja je ispunila prošlogodišnje obećanje i vratila se u Sarajevo. Ovaj put je nije bilo na crvenom tepihu, no održala je predavanje polaznicima šestog Sarajevo Talent Campusa.

Bila je to prilika da primi priznanje Počasni građanin Sarajeva i da istakne kako je SFF veoma značajan događaj koji skreće pažnju svjetske javnosti na umjetnost i ogroman talenat čitave regije. „Festival, također, podsjeća i na ogroman iscjeliteljski potencijal koju imaju umjetnost i film“, kazala je Jolie.

Uliks Fehmiu i Rade Šerbedžija u filmu “Ustanička ulica” [sff.ba]

Film, nastao po scenariju Đorđa Milosavljevića i Nikole Pejakovića, pripreman je nekoliko godina kako bi se pomno istražili slučajevi koje je vodio Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu, kao i obimna dokumentacija iz medija koji su devedesetih godina izvještavali o ratnim događajima.

„Imamo mnogo snimljenog materijala (preko 50 sati) koji je neiskorišten u filmu”, izjavio je u Sarajevu Terzić, kome je ovo prvi film. To ga je ponukalo da film pretoči u TV seriju, koja bi imala četiri epizode.

Na novinarsko pitanje kakve su bile reakcije u Srbiji, Terzić je kazao da je film do sada pogledalo više od 50.000 ljudi, te da se nada pozitivnom odjeku u cijeloj regiji.

Još jedna zanimljivost vezana je za ovaj film. Tokom snimanja u Specijalnom sudu u Ustaničkoj ulici, glumci i ekipa filma iznenada su bili zamoljeni da hitno napuste zgradu – u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda doveden je general Ratko Mladić.

Beogradski novinari zabilježili su tog sedmog juna 2011. kako je filmska priča, koja kao glavnu temu otvara pitanje ratnih zločina, krivice, ćutanja… dobila realnu “potvrdu” i prije nego što je završena.

Izvor: Al Jazeera