Reforma nikad nije uspjela rušenjem

U martu 2000. uništeni su i svi vidljivi znakovi groba (Screenshot / YouTube)

Saudijske vlasti ne dozvoljavaju da se održi ijedan trag sjećanja na značajne historijske ličnosti iz rane historije islama.

Grob Amine bint Vehb, majke poslanika Muhammeda, nalazi se u blizini sela Ebva, 30-ak kilometara od Medine prema Mekki, gdje je umrla na povratku iz posjete rodbini. Bilo je to, prema historijskim izvorima, 577. godine, a Muhammedu je tada bilo tek šest godina. Tada je ostao potpuno siroče, bez oca i majke.

Prema onome što je Muhammed kasnije ispričao svojim drugovima, a što bilježi islamska tradicija, ukopao ju je svojim rukama zajedno sa služavkom Ummu Ejmen, koja je s njima putovala i vratila ga kasnije u Meki djedu Abdul-Muttalibu na skrb.

Islamski tradicionalni izvodi bilježe da je poslanik Muhammed i kasnije u životu kad bi posjetio ovo mjesto plakao. Iako je rano ostao siroče, a djed mu je umro nakon još dvije godine, poslanik Muhammed čitav svoj život širio je radost i milost, donosio sreću i osmijeh na lica svojih bližnjih, ali ova njegova karakterna crta često se prešućuje i nerijetko biva zatrpana drugim društveno-političkim kontekstima koji su se nametnuli nakon njegove smrti 632. godine.

Nasrtaj na islamsku tradiciju

Ovaj detalj iz Poslanikove biografije veoma je emocionalan i kroz historiju, kulturu i književnost islama opjevan je i našao je mjesto u srcima muslimana širom svijeta. Naime, samo ime “Amina” danas je jedno od najčešćih ženskih muslimanskih imena, kao što su imena Marija i Ana (Isusova majka i baka) kod kršćana.

Kasnije, u vrijeme Abasidskog halifata, iznad Amininog groba podignuti su nišan i turbe. Turbe je posljednji put obnavljano u osmanlijsko doba, kad je podignuta kupola. Saudijske vlasti uništile su 1926. taj nišan i turbe, te oko groba podigle visoki zid.

Ali, ovo mjesto i danas često izaziva pažnju zbog bizarnih nasrtaja na islamsku tradiciju. Tako je krajem 1990-ih uništen i taj zid oko groba. Na kraju, u martu 2000. uništeni su i svi vidljivi znakovi groba. Otad, gotovo svake godine, saudijske vlasti iznova moraju uništavati Aminin grob jer hodočasnici (oni koji obavljaju hadž i umru) prilikom posjete ovom mjestu krišom ograđuju njen grob kamenjem. Naime, prema dogmi na kojoj insistiraju zagovornici puritanističkog vehabitskog nauka, Aminin grob opetovano se ruši kako bi se, navodno, muslimani sačuvali opasnosti idolatrijskog štovanja i kulta ličnosti i mjesta.

Posljednje rušenje Amininog groba izvršio je anonimni ekstremni vehabit pozivajući se na kraljevske naredbe odranije, a, prema videozapisu, taj čin rušenja dogodio se 17. maja 2017. Prema napisima i videosnimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, to rušenje učinjeno je zbog sufija, idolopoklonika i novotara. Zanimljivo je da danas na tom grobnom mjestu ili lokaciji nema nikakve sagrađene konstrukcije, ali puritanskim ideolozima i kamenje malih dimenzija smeta. Ovaj slučaj posebno je zanimljiv u svjetlu najavljenih reformi koje najavljuju saudijski vladari, kralj Salman i njegov sin Muhammad. Koliko će biti moguće provoditi reforme tradicije koja bude potpuno zbrisana s lica zemlje? Muslimani, ali i oni koji prate dešavanja u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, ove stvari pomno prate i sa zebnjom iščekuju kamo će ovakve političke promjene i manevri odvesti zemlju u kojoj se nalaze najsvetija mjesta islama.

Videolink:

https://www.youtube.com/watch?v=CkZAVFKTp14
Izvor: Agencije