Referendum u RS-u: Izlaznost između 59 i 60 posto

Građani bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u nedjelju su glasali na referendumu i davali odgovor na pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”

U 19:00 sati su zatvorena glasačka mjesta širom ovog dijela Bosne i Hercegovine, a moglo se glasati od 7:00 sati.

Predsjednik Republička komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS-a Siniša Karan rekao je kako je, prema podacima sa 71,09 obrađenih glasačkih mjesta, sa “Da” na referendumsko pitanje odgovorilo 99,79 posto glasača.

On je dodao kako je ukupna izlaznost između 59 i 60 posto.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a saopćeno je kako su glasačka mjesta zatvorena i kako je glasanje prošlo bez i jednog incidenta.

Prema centralnom glasačkom spisku, koji je utvrdila Republička komisija za sprovođenje referenduma, pravo izjašnjavanja imalo je 1.219.399 građana ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Karan je ranije rekao kako je do 17:00 sati glasalo 624.190 osoba, odnosno 51,17 posto registriranih glasača.

Najmanje u Vukosavlju

On je kazao kako je obrađeno 94,08 posto glasačkih mjesta koja obuhvataju 93,9 procenata svih registriranih glasača u RS-u.

Najveća izlaznost zabilježena je u Donjem Žabaru (približno 73 posto) i Šekovićima (približno 72 posto), a najmanja u Vukosavlju (skoro 18 procenata).

Glasanje za građane Brčko distrikta koji imaju državljanstvo RS-a bilo je organizirano na glasačkim mjestima u Lončarima (opština Donji Žabar) i u Donjoj Bukovici (grad Bijeljina).

Glasanje na referendumu bilo je organizirano i u inostranstvu, u predstavništvima RS-a i drugim lokacijama u Srbiji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji i Holandiji.

Podaci svaka dva sata

Republička komisija za sprovođenje referenduma je svaka dva sata saopćavala izlaznost na referendumu, a prve nezvanične rezultate trebala bi objaviti odmah nakon njihovih prikupljanja u opštinskim i gradskim komisijama, odnosno najkasnije 48 sati od zatvaranja glasačkih mjesta.

Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a usvojila je Narodna skupština ovog entiteta na posebnoj sjednici 15. jula, kao reakciju na spornu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz novembra prošle godine, kada je ovaj sud, na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a.

Raspisivanje referenduma o Danu RS-a podržali su svi srpski poslanici, 64 poslanika vladajuće koalicije i opozicije, niko od prisutnih nije bio protiv, niti uzdržan, a zasjedanje su prije glasanja napustili predstavnici koalicije Domovina.

Izvor: Al Jazeera i agencije