Oglasi

Referendum o zabrani nošenja burki u Švicarskoj

Vlada je saopćila da datum održavanja referenduma još nije određen, ali se pretpostavlja da neće biti prije 2018. godine.
Burka, Muslimani, MuslimankeAko usvoji zabranu, Švicarska će se pridružiti Francuskoj, Austriji i drugim zemljama koje su je već uveleReuters - Ilustracija

Švicarska Vlada priopćila je u petak kako će birači odlučiti hoće li biti zabranjeno pokrivanje lica burkama ili hidžabima.

Kako se navodi, Vlada Švicarske je priopćila da datum održavanja referenduma još nije određen, ali se pretpostavlja da neće biti održan prije 2018. godine, prenosi Tanjug agenciju AP.

Ta odluka je uslijedila nakon što je prikupljeno više od 100.000 potpisa, a na prijedlog grupe zastupnika, među kojima su bili zastupnici desničarske Švicarske narodne stranke.

Oni su se ranije zalagali i za zabranu izgradnje minareta u Švicarskoj.

Ukoliko usvoji zabranu nošenja burki, Švicarska će se pridružiti Francuskoj, Austriji i drugim europskim zemljama koje su takve zabrane već uvele.

Donji dom podržao zabranu

Donji dom švicarskog Parlamenta u rujnu prošle godine podržao je zabranu nošenja vela preko lica. 

U prijedlogu zakona je bilo navedeno da nijednoj osobi neće biti dozvoljeno da pokrije ili sakrije lice u javnosti ili tamo gdje se pružaju javne usluge. 

Plan Waltera Wobmanna iz Švicarske narodne stranke, koji je vodio kampanju da se zabrane i novi minareti 2009. godine, nakon toga je još morao proći gornji dom Parlamenta i Vladu prije nego što bi postao zakon, međutim već je tada navedeno kako će prijedlog teže proći gornji dom gdje stranke koje su protiv zabrane, kako su navele agencije, imaju više zastupnika.    

Wobmann je, također, zagovarao referendum o ovom pitanju. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.