Oglasi

Referendum o ustavnim reformama u Rusiji 1. jula

Ustavnom reformom bi sktuelni predsjednik Rusije Vladimir Putin dobio mogućnost još dva šestogodišnja mandata u Kremlju.
Vladimir Putin se na čelo Rusije vratio 2012. godine i drugi uzastopni mandat mu ističe 2024. godineEPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopćio je da će referendum za ustavne promjene u toj zemlji biti održan 1. jula, javlja Anadolija.

Riječ je o referendumu kojim se namjerava promijeniti politički sistem u Ruskoj Federaciji i omogućiti da Putin ponovo bude kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima.

Referendum je prvobitno bio najavljen za 22. april, ali je odgođen zbog pandemije korona virusa.

Putin je održao sastanak sa čelnicima Izborne komisije i visokim ruskim zvaničnicima i prilikom je kazao da su poduzete mjere bile efikasne i da se život vraća u normalne tokove nakon pandemije.

"Referendum o ustavnim reformama će biti održan 1. jula", rekao je Putin i dodao da je tako zadovoljena i zakonska odredba, koja nalaže da se termin održavanja referenduma objavi najmanje 30 dana ranije.

Mogućnost još dva mandata

Putin je, također, naredio nadležnim službama da poduzmu potrebne preventivne mjere kako tokom referenduma ne bi bilo ugroženo zdravlje glasača.

Promjenu političkog sistema u Rusiji Putin je najavio u januarskom obraćanju parlamentu i naciji, a u međuvremenu su nacrt reforme odobrila oba doma parlamenta i nadležni organi federalnih jedinica.

Među najznačajnijim odredbama nacrta reforme je omogućavanje ponovnog Putinovog kandidiranja na predsjedničkim izborima 2024. godine i na izborima šest godina kasnije.

Putin je predsjednik Ruske Federacije bio u dva mandata, od 2000. do 2008. godine, kada je, zbog ustavne odredbe o maksimalna dva mandata, tu funkciju zamijenio premijerskom.

Na čelo Rusije se vratio 2012. godine i drugi uzastopni mandat mu ističe 2024. godine.

Ustavnom reformom Putin bi dobio mogućnost još dva šestogodišnja mandata u Kremlju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.