Referendum o sporazumu neizvjestan

Uprkos zelenom svjetlu Vlade i Skupštine Srbije, briselski sporazum između Beograda i Prištine uskoro bi mogao da prođe kroz još jedan test – u vidu referenduma.

Reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić istražila je kako na to reagiraju građani, kao i dio stručne i političke javnosti.

Ruža (68) skoro punih pet decenija drži tezgu na jednoj od beogradskih pijaca. Kaže da su pijace pravo mjesto na kojem se iz prve ruke može vidjeti kako živi prosječan građanin Srbije. A, posljednjih godina je, smatra Ruža, politika ušla u sve pore života.

„Previše politike, a ne gleda se tamo da se radi, šta će da se zaradi. Sve ‘oće da žive, a da ne rade, a to nema nigde. Samo ‘oćemo lep život, a da se ne radi. Gde to ima?“, pita prodavačica Ruža.

Podijeljena javnost

Radovan se bavi istim poslom kao i Ruža. Četrdeset godina je mlađi i ima potpuno drugačije mišljenje od svoje kolegice.

“Voleo bih da je Srbija velika, da se ne priča o Vojvodini, o Sandžaku, da se ne spominje nešto kao jedan plus jedan je dva, to je tako, pa da kaže neko meni – sad će otići ovo, sad će otići ono, neće nas ni biti, itd, itd“, kaže Radovan. 

I Ruža i Radovan, koji dijele isti hljeb, dobro ilustriraju podijeljenost srpske javnosti po pitanju pregovora o Kosovu. Jer, i pored zelenog svjetla Vlade i Parlamenta, u javnosti se i te kako lome koplja oko toga da li briselski sporazum Beograda i Prištine treba da prođe i referendumski test.

„Čemu služe institucije, ukoliko Parlament usvoji nekakvu odluku dvotrećinskom većinom, a onda se uvek traži referendum? Nije jasno kakvo bi pitanje bilo na tom referendumu, izuzev ukoliko ono ne bi bilo toliko besmisleno da, zapravo, nikakav rezultat tog referenduma ne bi imali“, kaže Bojan Đurić iz Liberalno-demokratske partije (LDP).

Besmislenih pitanja neće biti, poručuje premijer Ivica Dačić.

„To bi bilo kao da stavimo na referendumsko pitanje, kao što je bilo ranije – da li tuđa čizma će da dođe na našu teritoriju? Nećemo. I posle nekoliko meseci, dođoše tuđe ćizme i ostadoše“, kaže predsjednik Vlade Srbije.

Bez zakonskih prepreka

Naprednjaci poručuju da se, ukoliko bude referenduma, njegovi rezultati moraju prihvatiti bez negodovanja, kao što je to bio slučaj na sjednici Parlamenta na kojoj se raspravljalo o briselskom sporazumu.

Stručnjaci kažu da zakonskih prepreka za raspisivanje referenduma nema. On nije neophodan, ali je to očigledno želja vladajuće političke elite, kaže Marko Blagojević iz Centra za slobodne izbore i demokratiju.

„Moguće je da je pitanje referenduma pokrenuto da bi se pokazao konsenzus ne samo među političkim partijama, nego i u javnosti, referendum na kojem bi se većina građana opredelila za sporazum stavlja tačku na svaku dalju priču o tome da li je ovaj sporazum dobar ili ne, odnosno da li ga treba prihvatiti ili ne“, kaže Blagojević.

Da li će tačka na sporazum iz Brisela biti stavljena putem referenduma ili ne, trebalo bi da bude poznato nakon pregovora koje će u utorak održati državna trojka sa političkim predstavnicima Srba sa sjevera Kosova.

Izvor: Al Jazeera