Referendum o nezavisnosti Donjecka 11. maja

Referendum o neovisnosti istočnoukrajinske regije Donjeck održat će se 11. svibnja, potvrdio je čelnik samoproglašene “Narodne Republike Donjeck”, Denis Pušilin.

On je na konferenciji za novinare potvrdio kako će na referendumu biti postavljeno pitanje: “Prihvaćate li proglašenje neovisnosti Narodne Republike Donjeck?”.

Po njegovim najavama, nakon referenduma, kojega Kijev i međunarodna zajednica ne priznaju, održat će se izbori za vodstvo samoproglašene republike.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Još razmatramo koja bi opcija bila dobra za naše odnose s ostatkom Ukrajine, bila to federacija, konfederacija ili neovisnost”, rekao je Pušilin, te dodao kako je “referendum neizbježan”.

Istaknuto je i kako organizatori imaju novac potreban za organizaciju referenduma.

Upitan o odnosima s ukrajinskim snagama sigurnosti u regiji, proruski čelnik kazao je da dio surađuje s njima, a da dio odbija tu suradnju.

Promatrače žele razmijeniti

Proruske snage na istoku Ukrajine optužile su u subotu otete promatrače Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE) da su “špijuni NATO-a” te su najavili kako će ih pustiti na slobodu samo u zamjenu za zarobljene proruske aktiviste.

“Uhvatili smo špijune NATO-a”, rekao je Denis Pušilin, samoproglašeni čelnik neovisne republike Donjecka. “Oni neće biti pušteni na slobodu. Bit će razmijenjeni za naše zarobljenike”, kazao je on ispred sjedišta službe sigurnosti (SBU) u Slavjansku, uporištu pobunjenika na istoku Ukrajine.

Dnevni list Ukrajinska pravda javlja kako zadržani predstavnici OSCE-a neće biti pušteni jer su kod njih navodno pronađene karte s označenim kontrolnim tačkama u okolini Slavjanska.

Ukrajinska sigurnosna služba optužila je proruske aktiviste da OSCE-ove posmatrače drže u nehumanim uslovima te upozoravaju i na to da je jednom članu misije neophodna medicinska pomoć.

Izvor iz njemačke vlade tvrdi da je OSCE-ov pregovarački tim na putu ka Donjeckoj regiji, kako bi pregovarao o oslobađanju zatvorenih kolega.

 

Naoružani separatisti u istočnom ukrajinskom gradu Slavjansku oteli su u petak autobus sa osmero međunarodnih promatrača OSCE-a. Otmičari ih drže u zgradi Agencije za državnu sigurnost (SBU) u Slavjansku, koja je pod okupacijom proruskih separatista, saopćilo je ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

“Proruske snage najavile su kako će svatko tko bude uhićen biti i zamijenjen za proruske aktiviste”, javlja Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Andrej Kelin, ruski izaslanik pri OSCE-u, rekao je kako će Rusija preduzeti sve potrebne mjere da oslobodi zatočene promatrače.

Prijetnja prekidom isporuke vode

Čorkalo javlja i kako je jedan ukrajinski novinar iz Lavova također uhićen, ali se “ne zna pod kojim okolnostima i optužbama”.

“U Slavjansku su sve više neprijateljski raspoloženi prema novinarima, pa je dio medija odustao od izvještavanja iz toga grada”, rekao je Čorkalo.

Istovremeno, Ukrajina je najavila da će prekinuti vodoopskrbu Krima, poluotoka koji je proglasio neovisnost od Ukrajine i pripajanje Rusiji prošlog mjeseca, dodaje Čorkalo.

Podsjećajući kako se Krim s 85 posto potrebnih kapaciteta opskrbljuje vodom iz Ukrajine, a s 80 posto električnom energijom, navodi kako napetosti oko isporuke energenata traju već dulje vrijeme.

“Posljednja prijetnja odnosi se na prekid opskrbe tehnološkom vodom koja je neophodna industriji, no nije potvrđeno da je isporuka i prekinuta. I do sada je Kijev prijetio prekidom opskrbe strujom i vodom, no nije to do sada učinio”, javlja Čorkalo.

G7 uvodi nove sankcije Rusiji

Američki predsjednik Barack Obama i vodeći europski čelnici su odlučili da uvedu nove sankcije Rusiji, kazao je dužnosnik Sjedinjenih Američkih Država.

U zajedničkom priopćenju objavljenom u subotu, zemlje Grupe Sedam – Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD – navele su da će “brzo uvesti dodatne sankcije Rusiji”.

“S obzirom na hitnu potrebu za osiguravanje prilike za uspješno i mirno demokratsko glasanje idućeg mjeseca na ukrajinskim predsjedničkim izborima, mi smo odlučili da brzo djelujemo da pojačamo ciljane sankcije i mjere kako bismo povećali cijenu ruskih akcija”, navedeno je u priopćenju.

Američke sankcije mogle bi biti uvedene već u ponedjeljak, rekao je izvor blizak ovom problemu za agenciju AFP. Izvor, viši američki dužnosnik, dodao je da će svaka zemlja “odlučiti koje ciljane sankcije će uvesti”.

“Ove sankcije će biti koordinirane i usklađene da bi se nadopunjavale, ali ne nužno identične”, rekao je dužnosnik.

Razmatranje problema

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da će se ministri vanjskih poslova Europske unije uskoro sastati da razmotre ovaj problem nakon konferencijskog sastanka s Obamom, britanskim premijerom Davidom Cameronom, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom te talijanskim premijerom Matteom Renzijem.

“S obzirom na nedostatak napretka, mi moramo razmisliti o tome. I ne samo razmisliti, već i djelovati kada je u pitanju opcija novih sankcija”, kazala je Merkel i dodala: “Zbog ovoga će se ministri vanjskih poslova EU-a sastati što je prije moguće”.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki je rekla novinarima da Washington “usklađeno” surađuje s Europljanima.

“Može se sa sigurnošću reći da ne samo da pripremamo već i da koordiniramo sankcije i naredne korake”, rekla je Psaki.

Prethodno je Reutersov izvor, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, kazao da EU planira sankcionirati 15 ranije neidentificiranih pojedinaca te da se usredotočio na one koje smatra odgovornima za nemire u Ukrajini, prenosi Hina.

Sjedinjene Države bi, dodao je, trebale sankcionirati “pojedince i entitete” sa svog popisa koji, kako se očekuje, uključuje i osobe bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

U konačnici američki i europski popisi će se preklapati, ali neće biti identični.

Izvor je kazao da je jedino što bi EU i SAD moglo odvratiti od novih sankcija nagli preokret u postupcima proruskih separatističkih pokreta u istočnoj Ukrajini.

Narušavanje zračnog prostora

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steve Warren, izjavio je u noći s petka na subotu da su ruske letjelice u nekoliko navrata ulijetale u ukrajinski zračni prostor, prenosi Reuters.

Ta agencija prenosi i da je Warren pozvao Moskvu da poduzme “trenutne korake na deeskalaciji situacije”.

Vijest je uslijedila dan nakon što je Pentagon oštro osudio najave Rusije o vojnim vježbama u blizini ukrajinske granice.

Rusija je prije toga pozvala vlasti u Kijevu da prekinu “svako vojno djelovanje” na istoku Ukrajine, dok ukrajinska vojska opkoljava proruske separatiste u Slavjansku, na istoku, ali ih ne napada.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov istaknuo je u telefonskom razgovoru s njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom kako svako nasilje u Ukrajini mora prestati, a prije svega “upotreba ukrajinske vojske i naoružanih radikalnih nacionalista u jugoistočnoj Ukrajini”.

Izvor: Al Jazeera i agencije