Referendum o baroknoj fasadi u Skoplju

Građani skopske opštine Centar na lokalnom referendumu glasaju za to da li su ‘za’ da se zadrži autentični izgled Gradskog trgovinskog centra.

Plan Vlade Makedonije je ovom centru napraviti baroknu fasadu, poput drugih zgrada u Skoplju koje su rekonstruisane u tom stilu u proteklih nekoliko godina.

Dio građana se tome protivi, pa su od gradskih vlasti tražili izjašnjavanje na referendumu. Da bi bio uspješan, treba izaći najmanje polovina upisanih glasača plus jedan.

Kako bi se spriječila rekonstrukcija GTC-a, polovina onih koji glasaju treba da bude ‘za’. Ovo je prvi referendum na lokalnom nivou, otkako je Makedonija nezavisna država.

Makedonske vlasti već nekoliko godina najavljuju promjenu izgleda GTC-a. Obnovu fasade planiraju po uzoru na zgradu Vlade, koja je, također, objekt iz sedamdesetih godina. Stara fasada joj je skinuta i za devet miliona eura napravljena nova u baroknom stilu.

Građani su simbolično napravili zagrljaj oko Gradskog trgovinskog centra i poslali poruku da se protive promjeni njegovog izgleda.

Izgrađen je 1973. i od tada je simbol modernog Skoplja. Vlada traži privatnog investitora, koji bi ga renovirao u stilu novih zgrada iz projekta Skoplje 2014.

„Želimo modernizirati Gradski trgovinski centar, ali ne u baroknom stilu. Više od 80 posto dućana je privatno vlasništvo, a nas niko nije informisao da planiraju promjene na objektu“, kaže Marijan Ognjanovski iz Udruženja vlasnika dućana.

Pedeset miliona eura za fasadu

Promjeni izgleda jednog od simbola grada protive se arhitekti, ali i dio građana.

„Gradski trgovinski centar je značajan i ponosan dio naše historije i on ne smije biti obezličen“, smatra Martin Gulevski, profesor na Arhitektonskom fakultetu.

„Svakom pristalici VMRO-DPMNE-a trebamo objasniti da Vlada koju podržavaju planira potrošiti 50 miliona eura za fasadu koja nam nije potrebna“, kaže grđanski aktivista Nikola Naumoski.

Gradski trgovinski centar je akcionarsko društvo i 97 posto vlasništva, odnosno zajednički prostor u objektu je u rukama države, a dućani su u privatnom vlasništvu i oni plaćaju održavanje.

Projektom rekonstrukcije ovog trgovinskog centra planirano je da se uradi fasada u baroknom stilu, a stubovi u antičkom i terasa sa skulpturama, izvještava iz Skoplja Milka Smilevska.

Ministarstvo za transport i veze izabralo je firmu za izradu studije izvodljivosti, nakon koje će se utvrditi i interes potencijalnih privatnih  kompanija, koje će izvoditi radove na GTC-u.

Izvor: Al Jazeera