Reeker pozvao Kosovo: Povucite takse, vratite se dijalogu

Novoimenovani pomoćnik državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Philip Reeker pozvao je u ponedjeljak Kosovo da ukine takse na uvoz proizvoda iz Srbije, navodeći da je to pitanje narušilo odnose između SAD-a i Kosova.

“Obje zemlje riskiraju da potroše najbolju šansu jedne generacije i razriješe ovo pitanje, jer će pregovori stati. Pozivamo Srbiju i Kosovo da uklone barijere u pregovaračkom procesu i omoguće da se dijalog nastavi. U tom je smjeru i odluka Kosova da ukine takse za uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine”, istakao je Reeker tokom posjete Sjevernoj Makedoniji.

SAD više puta stao iza Kosova

Kako prenose makedonski mediji, on je rekao da razumije frustraciju građana Kosovo i njihovu želju da kontroliraju svoju sudbinu i unaprijede integraciju Kosova u međunarodnom sistemu.

“Ne postoji dilema o podršci SAD-a u vezi s vašim suverenitetom i nezavisnošću. SAD je uložio znatan kapital u uspjeh Kosova kao nezavisne, multietničke i suverene zemlje”, kazao je Reeker.

Istakao je da je SAD više puta stao iza Kosova, ali ovog puta ima zahtjev te da SAD, koji je možda, kako kaže Reeker, najbliži strateški prijatelj i partner Kosova, vjeruje da je postizanje sporazuma sa Srbijom jedinstveni put za Kosovo.

“Bojim se da je pozicija Kosova napravila štetu u bilateralnim odnosima sa SAD-om, koje mi duboko cijenimo”, rekao je Reeker i dodao da “oni ne traže mjesec nego samo ograničenje taksi na određeno vrijeme”.

Fokusirati se na strateške interese

“Nakon toga možemo vidjeti šta se može postići za pregovaračkim stolom. Nijedan sporazum nije potpisan sve dok se ne postigne saglasnost za sve aspekte tog sporazuma. Kosovo ne gubi ništa pregovorima, ali riskira ako se ne pregovara”, upozorio je Reeker.

Pozvao je Srbiju da se fokusira na strateške interese umjesto da bude “agresivna u odbacivanju Kosova”.

“Svojom kampanjom za povlačenje priznanja od zemalja koje su već to učinile i blokadom njegovog učlanjenja u međunarodne organizacije, kao što je Interpol, Srbija narušava atmosferu kompromisa i napretka ka sporazumu koji treba osigurati evropsku budućnost”, rekao je Reeker.

Kosovo i Srbija, dodao je on, moraju se zapitati koja je alternativa normalizaciji odnosa.

Rješenje mora biti provodivo

Obje zemlje, prema njegovim riječima, najviše će izgubiti u zamrznutom konfliktu zato što je bez sporazuma sigurnost dovedena u pitanje, usporen ekonomski rast i blokiraju se aspiracije za pristupanje Evropskoj uniji.

SAD, rekao je Reeker, ne zalaže se za neko konkretno rješenje, međunarodna zajednica ne diktira uvjete, niti nudi bjanko ček, jer rješenje mora biti provodivo, trajno i doprinijeti regionalnoj stabilnosti.

“Mi ćemo ozbiljno analizirati sporazum za koji obje strane smatraju da ispunjava ove uvjete”, zaključio je Reeker.

Izvor: Agencije