Redovi pred cisternama u Požarevcu

Građanima Požarevca preporučeno je da ne koriste vodu iz gradskog vodovoda. Zavod za javno zdravlje utvrdio je veći stepen nitrata od dozvoljenog u vodi za piće, što može štetiti zdravlju.

Požarevac već 20 godina ima problema sa kvalitetom vode zbog, kako nadležni tvrde, prekomjerne eksploatacije šljunka iz Velike Morave, niskog vodostaja i miješanja riječne vode sa otpadom iz septičkih jama.

Kao što su prije dvije godine Užičani, tako danas i građani Požarevca idu po vodu – sa balonima u rukama stali su u red ispred cisterne. I Živan Savić čeka na vodu za piće.

„Ja nosim balone da uzmem vodu i uzeo sam iz prodavnice. Kupio sam balone“, kaže.

Trenutno svega sedam cisterni opskrbljuje 45.000 stanovnika Požarevca. Po tačno utvrđenom rasporedu parkiraju se u pojedinim dijelovima grada, ali zbog velikih gužvi građani često moraju čekati i duže od sata.

Zavod za javno zdravlje utvrdio je da je koncentracija nitrata u vodi veća od dozvoljene zbog čega je zabranjeno njeno konzumiranje, dok se može koristiti kao tehnička voda. Doktori navode da ukoliko se koristi duže od 10 dana voda puna nitrata može biti štetna za djecu i hronične bolesnike.

Građani se žale kako im je kasno javljeno da voda nije za piće.

Traže se ostavke

To navode i u lokalnom odboru Srpske napredne stranke koji traži smjenu nadležnih u gradu. Branislav Spasović vodi tu stranku u Požarevcu, ali je i predsjednik Skupštine grada. Kaže da su prve analize 30. septembra pokazale da je voda zagađena.

„Već drugi nalaz koji je usledio posle par dana je govorio o tome da imamo velikih problema sa nitratima u vodi i već je tada trebalo da se aktivira plan i da se ublaži ova kriza, da se obezbede cisterne, da se traži pomoć Republike što do danas nije učinjeno“, ističe Spasović.

Gradonačelnik Požarevca i direktor vodovoda nisu željeli da se ponovo oglašavaju, navodeći da su rekli sve sto su imali u utorak kada su objavili da voda nije za piće. Tada su istakli i da su za probleme sa vodom krivi suša, ali i prekomjerna eksploatacija šljunka iz Velike Morave, iz Požarevca javlja novinar Al Jazeere Marko Subotić.

„Vodostaj Velike Morave u ovom delu je tri metra niži od normalnog, čemu su doprinele suše iz ove godine ali i rad preko 20 šljunkara koje iz korita ove reke izvlače pesak i šljunak, dovode do snižavanja vodostaja ali i mešanja voda iz Morave sa septičkim jamama“, kaže Subotić.

Nadležni ne znaju koliko dugo će voda biti zagađena. Nadaju se velikoj kiši koja bi mogla da podigne vodostaj i razblaži koncentraciju nitrata. Do tada građanima preostaju baloni i redovi pred cisternama.

Izvor: Al Jazeera