Redknapp negirao da je primio mito

Redknapp zaprijetio tužbom novinaru NoTW-a Robu Beasleyju (Getty Images)

Menadžer engleskog premierligaša Harry Redknapp negirao je danas u sudu u Londonu da je dobio mito od svog bivšeg predsjednika u Portsmouthu Milana Mandarića i prijetio da će tužiti novinara koji je istraživao zašto je 295.000 američkih dolara prebačeno na njegov račun u banci iz Monaca.

Tokom drugog dana suđenja, pred porotom su čitani isječci iz telefonskog razgovora tokom kojeg je Redknapp kazao novinaru News of the Worlda (NoTW) kako je Mandarić loše informiran o prirodi isplata.

„O čemu Mandarić govori? To je bonus“, kazao je engleski nogometni stručnjak novinaru NoTW-a Robu Beasleyju tokom telefonskog intervjua 2009. godine.

Tokom napetog razgovora sa Beasleyjem, Redknapp je kazap kako „nema ništa lopovskog“ u tim isplatama.

„Nema nikakve veze s mitom. To je isplatio predsjednik.“

I Mandarić i Redknapp, koji je favorit da postane naredni selektor reprezentacije Engleske, negiraju optužbe da su varali oko javnih prihoda, djelo koje se može kazniti neograničenom novčanom kaznom ili zatvorom.

Tužiteljstvo tvrdi kako je Mandarić, sada predsjednik Sheffield Wednesdaya, isplatio Redknappu 295.000 dolara tokom nekoliko godina na strani račun banke u Monacu kako bi izbjegao plaćanje poreza.

Novčani bonus

Kako prenosi agencija Reuters, Beasley je intervjuirao Srbijanca Mandarića nekoliko dana prije nego je razgovarao s Redknappom oko optužbi za izbjegavanje plaćanja poreza.

Kada je Beasley prenio Redknappu kako mu je Mandarić rekao da novac prebačen u Monacu bio investicija mimo nogometa, Redknapp je iznio svoju verziju događaja i kazao da je riječ o novčanom bonusu u Portsmouthu.

„Da je bilo nešto rizično, otišao bi tamo i donio novac u koferu“, kazao je Redknapp, dodavši kako je dio tog novca njegova zarada od prodaje Petera Croucha iz Portsmoutha u Aston Villu.

Prema transkriptu, Redknapp je također rekao Beasleyu kako ima „najbolje računovođe u Engleskoj“.

Tužitelj John Black kazao je kako Redknapp „glumi“ neznanje oko stranog računa.

„Postojanje bankovnog računa nije registrirano u Upravi za prihode i carine u periodu od šest godina i dva mjeseca nakon što je Redknapp prvi put uhapšen i ispita u sklopu ove istrage“, rekao je Black.

Očekuje se kako će proces trajati dvije sedmice.

Izvor: Agencije