Recipročan odgovor Rusije na nove sankcije SAD-a

Donald Trump, Vladimir Putin
Dok Donald Trump teži bližim odnosima s Vladimirom Putinom, njegova administracija pojačava ekonomski pritisak na Moskvu (EPA)

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov najavio je u četvrtak kako će Moskva odgovoriti recipročnim mjerama na nove sankcije Washingtona ruskim kompanijama i pojedincima.

On je rekao da Rusija analizira američke “crne liste”, kao i da je trenutačno američkim sankcijama pogođeno blizu 450 ruskih ekonomskih subjekata.

“Zapravo, pod sankcijama je većina financijskih, energetskih i vojnih kompanija, kao i mnogi drugi veliki i manji subjekti i značajan broj državnih dužnosnika. U ovom slučaju definitivno ćemo ići s recipročnim odgovorom”, kazao je Rjabkov prenosi Tanjug agenciju Tass.

Titanij se i dalje izvozi u SAD

Dodao je da Moskva ne planira obustaviti isporuku raketnih motora Washingtonu, kao ni izvoz titanija u SAD namijenjenog američkoj zrakoplovnoj industriji, navodi Reuters.

U srijedu je najavljeno da na snagu stupaju nove američke sankcije Rusiji, nakon što je administracija predsjednika Donalda Trumpa potvrdila restrikcije za četiri kompanije i dva ruska državljanina.

Ministarstvo financija SAD-a potvrdilo je da su uveli sankcije protiv dvije ruske kompanije i dva državljanina Rusije zbog pokušaja da zaobiđu sankcije uvedene u lipnju, kao odgovor na hakerske napade, napade na američku energetsku mrežu i telekomunikacijsku infrastrukturu, prenio je AP.

Još dvije ruske kompanije su pod sankcijama, zbog sumnje da su prebacivale naftne proizvode na brodove iz Sjeverne Koreje, kršeći time rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Sankcijama je zamrznuta imovina tih kompanija i pojedinaca u SAD-u, a američkim državljanima zabranjeno je da posluju s njima.

‘Maligne ruske aktivnosti’

Dok Trump teži bližim odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, njegova administracija pojačava ekonomski pritisak na Moskvu zbog, kako se navodi, “maligne ruske aktivnosti” u Ukrajini i Siriji te pokušaja Rusije da destabilizira zapadne demokracije, prenijela je agencija Beta.

SAD je od početka 2017. godine uveo sankcije protiv 217 ruskih poduzetnika, dužnosnika, privatnih i državnih kompanija, među kojima je 14 banaka i 20 poduzeća iz energetskog sektora.

Ove godine su iz SAD-a protjerali 60 ruskih diplomata, optuživši ih da su špijuni, te zatvorili konzulate Rusije u San Franciscu i Seattleu.

Izvor: Agencije