Realu blaga prednost pred “El Clasico”

U subotu će se moći vidjeti i sudar dva najbolja nogometaša svijeta, Cristiana Ronalda i Lionela Messija (EPA)

Jose Mourinho želi dokazati kako je došlo do promjene moći sa Barcelone na njegov Real Madrid na prvenstvenom susretu velikih rivala u subotu na madridskom stadionu Santiago Bernabeu, prvom „El Clasicu“ ove sezone.

Predsjednik Reala Florentino Peres doveo je portugalskog stručnjaka, koji je bio pomoćnik trenera Barce 1990tih godina, iz milanskog Intera krajem sezone 2009-10 kako bi pokušao napokon donijeti titulu prvaka Španije iz katalonske prijestolnice.

Među navijačima Reala postoje konsenzus da je Real bliže no ikada pobjedi nad timom za koji mnogi smatraju da je najbolji svih vremena, a stotine miliona ljudi širom svijeta u subotu će gledati posljednje izdanje jednog od najžešćih rivalstava u nogometu.

Forma Reala, trenutnog lidera španske Primera lige, uoči sudara koji bi mogao već sada odlučiti o naslovu prvaka države, je veoma impresivna.

„Kraljevi“ su slavili u posljednjih 10 ligaških utakmica, odnosno u 15 u svim takmičenjima i tako izjednačili klupski rekord. Također, imaju tri boda prednosti na tabeli španskog prvenstva ispred drugoplasirane Barce i utakmicu manje.

„Nikada se ne zna u nogometu, uvijek može doći do iznenađenje“, kazao je u srijedu Mourinho, koji ima običaj provocirati svoj nekadašnji klub, nakon što je njegov Real sa 3:0 u Amsterdamu savladao domaći Ajax u Ligi evropskih prvaka.

„No, sada smo imamo više sigurnosti i bolji smo tim u odnosu na prošlu sezonu“, smatra bivši menadžer engleskog premijerligaša Chelseaja.

Tim njegovog rivala Pepa Guardiole želio bi izjednačiti klupski rekord od četiri uzastopne titule prvaka Španije. Katalonci imaju nevjerovatan učinak na svom Nou Campu u Primeri, sa osam pobjeda, jednim remijem, 39 postignutih golova i nijedan primljen.

No, na šest gostovanja upisali su svega dvije pobjede, uz gol-razliku 8:7.

Statistika bez smisla

Kreator igre Barce Xavi kazao je kako statistički podaci gube smisao čim igrači istrče na teren i da tada nepredviđene stvari, kao što se često dešava, promijene tok utakmice.

Protekla izdanja „El Clasica“ su okarakterisale masovne tuče i salva crvenih kartona, uz naravno odlične nastupe pojedinih nogometaša.

„Tačno je da je Madrid u dobroj formi. Malo su bolji od nas, ali to ništa ne znači“, kazao je Xavi kojem će, ako nastupi u subotu, duel protiv Reala biti 600. meč za Katalonce.

„Ovi derbiji nemaju ništa sa statistikom i sve je moguće“, smatra španski reprezentativac koji će se naredne sedmice sa saigračima iz Barcelone zaputiti u Japan na Svjetsko klupsko prvenstvo.

Guardiola, bivši igrač sredine terena katalonskog tima i španske reprezentacije. je od dolaska na čelo Barcelone krajem sezone 2007-08 uživao u prednosti nad Realom.

Od tada je upisao sedam u 11 odigranih „El Clasica“. Od dolaska Mourinha u Real, kada je njihovo rivalstvo postalo još jače, Guardiola je slavio u tri navrata, triput je meč prošao bez pobjednika, dok je samo jedna pobjeda pripala Portugalcu, i to u finalu Kupa kralja u aprilu. Ovo je ujedno i jedini trofej koji je osvojio Mourinho na čelu „Kraljeva“.

Subotnja utakmica će donijeti, ne samo sudar dva najutjecajnija trenera igre, već i duel dva najbolja nogometaša planete.

Argentinski napadač Lionel Messi i čovjek koga je smijenio sa mjesta Svjetskog igrača godine, Portugalac Cristiano Ronaldo, sa po 17 golova su na vrhu liste strijelaca Primere, dok je odnos u postizanju golova na „El Clasicima“ na strani Messija.

Ovaj 24-godišnjak postigao je 13 golova u 15 mečeva protiv Reala, uključujući dva u polufinalu prošle sezone Lige prvaka, dok je Ronaldo u devet nastupa protiv Barcelone triput savladao protivničkog golmana.

Nastupi ovih zvijezda mogli bi odlučiti koji će tim sa terena madridskog stadiona otići kao pobjednik u subotu, a potom i kome će pripasti titula španskog nogometnog prvaka.

Izvor: Agencije