Real Madrid najviše troši na transfer igrača

Real je proteklih godina doveo zvijezde kao što su Ronaldo, Bale, Rodriguez (EPA)

Španski nogometni klub Real Madrid tokom posljednjih sedam godina u prelaznim rokovima na transfere potrošio je 750 miliona eura, što ga čini klubom sa najviše potrošenih sredstava za transfere u ovom periodu u Ligama petice.

Međunarodni centar za sportska istraživanja (CIES) objavio je listu od 40 klubova koji nastupaju u prvim ligama Španije, Engleske, Njemačke, Italije i Francuske koji su izdvojili najveće iznose za transfere igrača u periodu od 2008. do 2014. godine, prenosi Anadolija.

Milionski transferi

Prema istraživanju, Real Madrid je u tom periodu izdvojio 750 miliona eura za mnogobrojne igrače, između ostalog za Cristiana Ronalda 94 miliona eura, Kaku 65 miliona eura, Garetha Balea 91 milion eura, Jamesa Rodrigueza 80 miliona eura.

Kraljevski klub na listi najvećih “potrošača” prati engleski Manchester City sa 733 miliona eura, te španska Barcelona sa 611 miliona eura.

Tokom protekle sezone u Ligama petice za transfere je potrošeno 2,422 milijardi eura, čime je oboren rekord od prethodne godine koji je iznosio 2,208 milijardi.

Real Madrid, Manchester City i Barcelonu na listi od 40 klubova sa najviše potrošenog novca na transfere prate Liverpool, Chelsea, Manchester United, Paris Saint-Germain, Tottenham, Juventus, Arsenal i drugi.

Izvor: Agencije