Reakcije svjetskih čelnika na dešavanja u Venecueli

Nakon što je Guaido pozvao narod na svrgavanje Madura, uslijedili su sukobi na ulicama Caracasa (EPA)

Nakon što je čelnik opozicije u Venezueli, Juan Guaido pozvao građane i vojsku da ga podrže u zbacivanju s vlasti predsjednika Nicolasa Madura, a na ulicama Caracasa počeli sukobi, uslijedile su reakcije Washingtona, Moskve, Bruxellesa, Ujedinjenih naroda.

Dok SAD poziva Rusiju da se ne miješa u događanja u Venezueli, Moskva upozorava Washington da bi njegovo miješanje “moglo izazvati kolaps”.

“Stavili smo Rusiji do znanja da se s najvećom ozbiljnošću odnosimo prema akcijama koje je poduzela u Venezueli. Očekujemo da se Rusi neće miješati u ono što se događa u Venezueli, a naročito sada, kada su u pitanju životi civila”, rekao je John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući.

Odbio je reći hoće li američki predsjednik Donald Trump stupiti u kontakt s Vladimirom Putinom tim povodom, prenose ruski mediji.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ocijenila je da mnogi politički akteri u Washingtonu ne vide štetnost puta na koji, kako kaže, “guraju cijelu priču u Venezueli”.

“Ako Washington nastavi s pokušajima miješanja u unutarnje stvari (Venezuele), to može izazvati kolaps situacije”, rekla je Zaharova.

Guterres poziva na izbjegavanje nasilja

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je sve strane u Venezueli da pokažu “maksimalnu suzdržanost”, izbjegnu nasilje i poduzmu hitne korake da ponovno uspostave mir u zemlji.

Volio bi, kako je prenio njegov glasnogovornik, da narod Venezuele shvati kako njegova pomoć “stoji na raspolaganju ukoliko je obje strane zatraže”.

“Pratim situaciju u Venezueli vrlo pažljivo. SAD stoji uz narod Venezuele i njihovu slobodu”, napisao je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru.

SAD želi ‘mirni prijenos vlasti’

Njegov savjetnik Bolton dodaje kako “predsjednik [Trump] želi mirni prijenos vlasti”, no i napominje kako su “sve opcije na stolu i to trebaju znati oni koji podržavaju Madura”.

“Jasno je da ovo nije državni udar, nego je riječ o tome da Guaido pokušava preuzeti kontrolu u zemlji. Rekli smo prije tri mjeseca da će biti velika greška ako Maduro bude koristio silu. Nadam se da je ovo danas dovoljno da Maduro ode s vlasti – što prije ode, ljudi će moći prije imati ekonomski napredak”, poručio je Bolton.

Oglasio se i potpredsjednik SAD-a, Mike Pence poručivši građanima Venezuele koji su izašli na ulice: “Mi smo s vama”.

“SAD će biti uz vas dok se sloboda i demokracija ne obnove”, dodao je Pence, a prenosi AP.

Putin okupio Vijeće sigurnosti

Iz Kremlja poručuju da je situacija u Venezueli tema razgovora šefa ruske države Vladimira Putina i članova Vijeća sigurnosti Rusije.

“Sudionici sastanka posvetili su dosta pažnje situaciji u Venezueli, uzimajući u obzir vijesti o pokušaju puča”, rekao je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov. 

Reagirao je i predsjednik Europskog parlamenta, Antonio Tajani, koji je na svom Twitter nalogu ocijenio da je danas “povijesni trenutak povratka demokracije i slobode u Venezuelu, što je EP uvijek podržavao”.

Po njemu, “sjajna vijest” je to što su, kako je naveo, “vojnici koji poštuju Ustav oslobodili Leopolda Lopeza, dobitnika nagrade ‘Saharov’, koju EP dodjeljuje pojedinicima ili organizacijama, koji su posvetili život obrani ljudskih prava i sloboda”.

“Ponovila bih stav Europske unije o podršci političkom i mirnom rješavanju krize u Venezueli slobodnim i poštenim izborima. Ovo je dugogodišnji stav Europske unije koji je dobro poznat”, poručila je Maja Kocijančič, glasnogovornica EU.

Izvor: Agencije