Reakcije na susret Trumpa i Kima: Sat vraćen na nulu

Diplomatski napori da se riješi nuklearni spor sa Sjevernom Korejom sad su na raskrsnici, upozorava Južna Koreja (EPA)

Dok su mediji u Južnoj Koreji s velikom zabrinutošću ispratili neuspjeh razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u Vijetnamu, službeni Peking poručuje da se sugovornici “moraju sresti na pola puta”, a Moskvu ohrabruje što pregovori nisu potpuno propali.

Susret Trumpa i Kima iznenadaje  prekinut bez postignutog sporazuma. Trump je objasnio da se to dogodilo nakon što je Kim zatražio potpuno ukidanje sankcija u zamjenu za zatvaranje nuklearnog postrojenja Jongbjon.

Južnokorejska je agencija Jonhap konstatirala da je sat “vraćen na nulu” kad je riječ o sigurnosnoj situaciji na Korejskom poluotoku.

Diplomatski napori da se riješi nuklearni spor sa Sjevernom Korejom sad su, navodi agencija, “na raskrižju”.

List Financial News postavlja pitanje hoće li Washington i Pjongjang uspjeti održati u životu poticaj za dijalog, navodeći da očekivani pregovori o nuklearnom oružju postaju dugotrajna bitka.

Kremlj: Nije bilo spremnosti na ustupke

Službeni je Peking konstatirao da je situacija na Korejskom poluotoku u posljednjih nekoliko godina “doživjela zaokret”, ali i da su “teško ostvareni rezultati vrijedni daljnjeg napretka”, prenio je AP.

Razgovori Trumpa i Kima, po svemu sudeći, propali su zbog toga što dvije strane nisu bile spremne na kompromis i ustupke, priopćio je Kremlj.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je novinarima da Moskvu ohrabruje činjenica što pregovori nisu u potpunosti propali.

Ukazao je kako su susretu u Vijetnamu “nedostajali mali koraci i fleksibilnost, što je moglo pomoći u postizanju određenog napretka”.

“Nuklearni program Sjeverne Koreje komplicirano je pitanje koje je nemoguće riješiti iz prvog pokušaja”, kazao je Peskov.

Izvor: Agencije