Reakcije na puštanje silovatelja na slobodu

Član bande iz New Delhija, prije tri godine osuđen zbog brutalnog grupnog silovanja jedne studentice i premlaćivanja njenog pratioca, bit će pušten iz zatvora. To je ponovo izazvalo burne reakcije javnosti.

Za silovanje i premlaćivanje djevojke koja je podlegla povredama petorica Indijaca su osuđena na smrt i pogubljena, dok je jedan od njih dobio zatvorsku kaznu jer je u tom trenutku bio maloljetan. U ponedjeljak će biti na slobodi.

U selu odakle je osuđeni smatraju da je odluka suda zasnovana na napretku, ukoliko ga je pokazao tokom boravka u zatvoru.

“Sud treba zaključiti je li se promijenio ili ne. Ako jeste, neka ga puste, ako nije, neka ga još zadrže. Psiholozi bi to mogli znati pomoću određenih ispitivanja“, rekao je Mahesh Pal Singh, komšija osuđenog.

Vrhovni sud je dobio peticiju građana u kojoj se traži produženje kazne jer je osuđeni imao 17 godina u trenutku izvršenja krivičnog djela, te je stoga bio svjestan čina.

Međutim, sud kaže da je odležao propisnu kaznu i da nema osnova za njeno produženje.

“Ako Vrhovni sud, ipak, uvaži peticiju i zadrži ga, meni će to značiti. Borili smo se za pravdu i sada imam osjećaj da sve to pada u vodu”, rekla je majka žrtve silovanja.

Kao i prije tri godine, građani New Delhija su na ulicama. Smatraju da se osuđenom mora ponovo suditi kao punoljetnoj osobi.

“Dokazano je da je tijelo djevojke silovane u autobusu iz autobusa izbacio upravo on. Čini se da je bio veoma svjestan svojih postupaka te mu se tako i treba suditi“, kazao je Atul Agarwal, stanovnik New Delhija.

Propisno odležana kazna

Aktivisti za ljudska prava, s druge strane, poručuju da je kazna propisno odležana.

“Saosjećamo s porodicom žrtve, ali niko nije iznad zakona. Momku se treba pružiti druga šansa“, kazala je Kavita Srivastava, aktivistica za ljudska prava.

Tokom 2012, kada se dogodio taj zločin, građani su u više navrata protestovali zbog nasilja nad ženama.

Vlada Indije odreagovala je usvajanjem brojnih zakona, a donja dobna granica za osuđivanje silovatelja pomjerena je s 18 na 16 godina.

Izvor: Al Jazeera