Reakcije na ploču optuženom za ratne zločine

U jeku poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu u blizini linije koja razdvaja bosanskohercegovačke entitete, Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku, u Sarajevu postavljena je spomen-ploča u čast bataljona koji je postrojio haški optuženik Ratko Mladić. Inicijator je bila boračka organizacija Istočnog Novog Sarajeva, a realizaciju omogućile vlasti te općine.

Spomen-ploča smještena je uz samu cestu. Uvredljiva je za preživjele žrtve rata, ali i građane koji danas žive na liniji razgraničenja, izvještava iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva reporterka Al Jazeere Aida Bećirhodžić.

“Ja sam ovdje preživjela sve što sam trebala da preživim i nije to jednostavno, normalno”, kaže jedna stanovnica Sarajeva.

“Do juče me ubijao, da mu sad spomenik dižem…”, kaže njen sugrađanin.

Vlasti dale dozvolu

“Stvarno, zar treba to građanima Bosne i Hercegovine koji su pretrpjeli tolike štete za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu? Ja sam razočaran”, kaže jedan Sarajlija.

Razočarenje dijeli i jedan broj stanovnika Istočnog Sarajeva, drugi to podržavaju.

“Ja mislim da to nije uredu, iz razloga što je tek postavljen mir između jedne i druge strane, a oni postavljaju sad to, narod će da pita zašto”, izjavio je jedan stanovnik Istočnog Sarajeva.

“Nije trebalo u ovom trenutku, ali ne odlučujemo mi o tome”, dodaje drugi.

“Teško je to… On je za jedne nacionalni heroj, za druge – mada nije osuđen – smatraju ga ratnim zločincem”, kaže treći.

“Mislim da je zaslužio, za našu RS”, smatra jedan stanovnik Istočnog Sarajeva.

Ploču je podigla boračka organizacija. Potpis su dale općinske vlasti Istočnog Novog Sarajeva.

“Ovo postrojavanje se desilo 1992. godine, kada on [Ratko Mladić] nije učinio nikakav zločin. To treba razdvojiti i ja prihvatam činjenicui da je on optužen pred Haškim sudom, da on odgovara za stvari koje je učinio ili nije učinio i da će na kraju sud da odluči svoje. Ali, to se desilo 1992, nije 1994, 1995. godine, kada su se desili užasni zločini nad Bošnjacima”, izjavio je načelnik Istočnog Sarajeva Nenan Ćosić.

Dio političkog mozaika

Spomen-ploča naslonjena je na podzid zaštićene zone nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine Spomen-parka Vraca, podignutog u čast žrtvama iz Drugog svjetkog rata. Iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika smatraju da je ovo još jedno političko pitanje zbog kojeg je Bosna i Hercegovina tu gdje jeste.

“I postavljanje ove ploče u vremenu, u trenutku u kojem se to odigralo dio je političkog mozaika Bosne i Hercegovine, odnosno države koja, bojim se, svakim danom rapidno gubi šanse, ne samo da bude uređena kao ozbiljna država nego koja gubi šanse da opstane uopće kao država“, rekao je Dubravko Lovrenović iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika tražit će od inspekcija nadležnih ministarstava da utvrde je li sporna ploča postavljena unutar ili izvan zaštićene zone nacionalnog spomenika Vraca.

Izvor: Al Jazeera