Reakcije na odluku Sobranja: Historijski korak

Predsjednik Makedonije je dva puta odbio potpisati Zakon u jezicima (EPA)

Šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini i komesar za pristupne pregovore Johannes Hahn čestitali su Makedoniji na usvojenim ustavnim izmjenama, potrebnim za primjenu Prespanskog sporazuma sa Grčkom o imenu države.

Makedonsko Sobranje usvojilo je u petak navečer dvotrećinskom većinom Ustavni zakon sa 81 glasom “za”, čime su prihvaćeni svi amandmani koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma, koji je Makedonija potpisala sa Grčkom u junu prošle godine, te je novo ime države Republika Sjeverna Makedonija.

„Čestitamo Parlamentu na izglasavanju ustavnih izmjena. To je važan korak u implementaciji historijskog Prespanskog sporazuma“, navode u zajedničkom saopštenju Mogherinijeva i Han.

Zvaničnici EU ocjenjuju da su makedonsku politički lideri i građani pokazali odlučnost da iskoriste „jedinstvenu i historijsku“ priliku za rješavanje jednog od „najstarijih problema u regiji“ i da odlučno krenu naprijed putem Evropske unije.

„EU snažno podržava ovaj sporazum koji je primjer za pomirenje u regiji i cijeloj Evropi“, istakli su zvaničnici EU-a.

U EU-u napominju kako u iščekivanju pune primjene Prespanskog sporazuma, postignutom između Atine i Skoplja o budućem imenu Makedonije, Unija nastavlja da u potpunosti podržava Makedoniju u ostvarivanju njenog strateškog cilja – EU integracija.

Skoplju je čestitao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„NATO snažno podržava punu primjenu sporazuma, koji predstavlja važan doprinos stabilnoj i prosperitetnoj regiji“, poručio je Stoltenberg na društvenoj mreži Twitter.

Dugoročni interesi

I grčki premijer Alexis Tsipras „čestitao je kolegi iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM) Zoranu Zaevu na uspješnom okončanju revizije Ustava BJRM na bazi Prespanskog sporazuma“, prenosi ANA.

Grčka agencija podsjeća da su „Grčka i BJRM potpisale historijski sporazum u junu 2018., čime su riješile pitanje koje je dugo stajalo između dvije države“ i kako ovaj sporazum „mora biti ratificiran u parlamentima obje države“.

Ambasador SAD-a u Skoplju Jess Baily rekao je danas kako „nestrpljivo čekamo poželjeti dobrodošlicu Republici Sjevernoj Makedoniji kao 30. članici NATO-a i nastaviti naše čvrsto partnerstvo u unapređenju stabilnosti i prosperiteta u cijeloj regiji“.

„Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku makedonskih poslanika. Kada proces bude završen s ratifikacijom od strane Grčke, ovaj Sporazum konačno će riješiti spor oko imena koji je predugo blokirao makedonske građane da realiziraju svoje ciljeve za učlanjenje u NATO i EU“, rekao je on.

Pozdravio je lidere makedonske Vlade i Sobranja zbog njihove vizije, hrabrosti i istrajnosti u potrazi za rješenjem i postavljanjem dugoročnih strateških interesa države na prvo mjesto.

Kako ističe, „Makedonija je donijela historijsku odluku glasanjem u Sobranju za prihvatanje ustavnih izmjena koje proizilaze iz Sporazuma iz Prespe sa Grčkom“, a koje predviđaju i promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija.

Reakcije Berlina i Beča

Ministri vanjskih poslova Njemačke i Austrije Heiko Maas i Karin Kneissl pozdravili su sinoć odluku makedonskog Parlamenta o primjeni sporazuma Skoplja i Atine o imenu makedonske države.

„Rješenje spora oko imena se nalazi u finalnoj fazi. Računam na to da će sada i grčki Parlament prihvatiti dogovor, kako bi onda država Sjeverna Makedonija mogla brzo pristupiti NATO-u i otvoriti pristupne pregovore sa EU-om. Spor oko imena je više od 27 godina bio prepreka u odnosima Atine i Skoplja“, istakao je Maas u saopćenju.

On je naglasio kako su premijeri Tsipras i Zaev uložili ogromne napore da riješe ovaj spor.

„Oni su dali ohrabrujući primjer kako istrajnim radom i političkom hrabrošću u diplomatiji može doći do uspjeha. To upućuje i ohrabrujući signal cijeloj regiji“, rekao je njemački diplomata.

Njegova kolegica iz Austrije Kneissl naglašava da „odluka u makedonskom Parlamentu može, bez pretjerivanja, biti ocjenjena kao historijska“.

Ona je istakla kako je time učinjen odlučujući korak u rješavanju spora s Grčkom.

„Čestitam Vladi, poslanicima i cijelom stanovništvu. Ovim je prevaziđena značajna prepreka na putu daljeg učvršćenja države u evropske institucije“, smatra Kneissl.

Istovremeno je izrazila nadu kako će sporazum moći uskoro stupiti na snagu i da pristupni pregovori mogu biti započeti u junu.

Izvor: Agencije