Reakcije na Netanyahovo obećanje: Opasan razvoj događaja

Antonio Guterres, UN
Jednostrana izraelska aneksija bit će katastrofalna za Palestince, Izraelce i region, napisao je Antonio Guterres (AP)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je zabrinutost zbog plana izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da anektira dijelove Zapadne obale ako bude ponovo izabran na izborima.

Kako je naveo, takav potez bi bio nelegalan i podrivao bi izglede za regionalni mir, prenosi Reuters.

“Takvi koraci, ako se implementiraju, dovest će do ozbiljnog kršenja međunarodnog prava”, saopštio je Guterres. 

“To bi bilo pogubno za mogućnosti obnove pregovora, kao i za regionalni mir”, rekao je.

Arapski ministri vanjskih poslova na sastanku u Kairu nazvali su ovo Netanyahuovo izborno obećanje “opasnim razvojem događaja i novom izraelskom agresijom jer je objavio svoju namjeru da prekrši međunarodne zakone”. 

“Arapska liga ocjenjuje da ove izjave potkopavaju šanse za bilo kakav napredak u mirovnom procesu.”

U nizu odvojenih izjava, Katar je kritikovao “nastavak izraelskog izazivanja međunarodnog prava”, Turska je rekla da je obećanje o aneksiji “rasističko”, Jordan je nazvao Netanyahuov plan “ozbiljnom eskalacijom”, a Saudijska Arabija je pozvala na hitni sastanaka Organizacije za islamsku saradnju. 

Očekuje se da će Trump podržati odluku

Palestinci su kazali da izraelski premijer uništava bilo kakvu nadu za mir. 

Palestinski predsjednik Mahmmoud Abbas upozorio je da bi se svi sporazumi potpisani sa Izraelom okončali ako bi se desila aneksija, dodavši da ovo obećanje nije u skladu sa rezolucijama UN-a i međunarodnim pravom.

Abdulsattar Qassim, profesor političkih nauka na Univerzitetu al-Najah u Nablusu, rekao je da Palestinci ne očekuju ništa od Trumpa, koji je kao saveznik Netanyahua donio niz odluka koje podržavaju širenje Izraela, uključujući priznanje Jerusalema kao izraelske prijestolnice. 

“Prema onome kako se Trump ponašao, očekujemo da će podržati bilo kakvu odluku Izraela o aneksiji dijelova Zapadne obale”, rekao je Qassim za Al Jazeeru. 

“Trump je pokazao veliki animozitet prema Palestincima. Prebacio je američku ambasadu u Jerusalem, podržao aneksiju okupiranje Golanske visoravni i ukinuo finansijske izvore za UNRWA-u, Palestinsku oslobodilačku organizaciju i Palestinske vlasti.”

Qassim dodaje da obećanje Netanyahua nije ništa novo u izraelskoj politici. 

“Ovaj projekat nije samo Netanyahuov. Širom izraelske političke scene, od laburista do desničarske stranke Likud, Izraelci su bili za aneksiju Zapadne obale.”

Netanyahuovo obećanje

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je aneksiju dijela okupirane Zapadne obale na granici s Jordanom bude li ponovno izabran na dužnost, javila je Anadolija.

“Danas potvrđujem svoju namjeru, nakon što formiram novu vladu, da uspostavim izraelski suverenitet u dolini Jordana i sjevernom Mrtvom moru”, rekao je Netanyahu u govoru koji je uživo prenosila izraelska televizija.

Takav bi potez sigurno dobio snažnu podršku izraelskih desničarskih stranaka, o kojima Netanyahu ovisi kako bi mogao formirati koaliciju, prenosi turska agencija.

Jedno od njegovih predizbornih obećanja jest aneksija svih područja na cijeloj Zapadnoj obali na kojima su jevrejska naselja, uz napomenu kako to neće učiniti prije objave dugo očekivanog mirovnog plana koji priprema SAD i konzultacija s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji smatraju se ilegalnima.

Izvor: Al Jazeera i agencije