Reakcije iz svijeta na udare: Podrška Turske i Izraela, a Kina i Iran oštro protiv

Sirijski ministar je uvjeren da će Damask postati zračno čvorište za putnike iz mnogih arapskih zemalja (Ilustracija)

Kina i Iran usprotivili su se upotrebi sile u Siriji, mimo odluka Vijeća sigurnosti UN-a, nakon što su saveznici predvođeni SAD-om izvršili zračne udare na Siriju. S druge strane, zapadne zemlje i NATO podržavaju ovakvu vrstu napada.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je da će vojni udar na Siriju dovesti do destrukcije na Bliskom istoku, javila je poluzvanična iranska novinska agencija Tasnim.

“Takvi napadi neće imati drugog rezultata osim dodatne destrukcije… Amerikanci žele da opravdaju svoje prisustvo u regiji takvim napadima”, citira ta agencija reči Rouhanija.

Kina je ocijenila da bilo kakva vojna akcija mimo Vijeća sigurnosti UN-a predstavlja kršenje principa i osnovnih normi međunarodnog prava.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopćilo je da je političko rešenje jedini način da se okonča sirijska kriza i pozvalo na punu, pravednu i objektivnu istragu o navodnom napadu hemijskim oružjem u Siriji.

Britanski i francuski vojni izvori objavili su da su u napadima učestvovali avioni Tornado, Mirage i Rafale

Putin sazvao sjednicu Vijeća sigurnosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin “najodlučnije” je u subotu osudio udare koje je izveo SAD sa saveznicima u Siriji, kao odmazdu za navodni hemijski napad.

“Rusija najodlučnije osuđuje napad na Siriju gdje ruski vojnici pomažu legitimnoj vladi u borbi protiv terorizma”, izjavio je ruski predsjednik u saopćenju koje je izdao Kremlj.

Predsjednik Putin također je objavio da Rusija saziva hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a radi rasprave o “agresivnom djelovanju SAD-a i njegovih saveznika” u Siriji.

U međuvremenu, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je sve zemlje članice da pokažu suzdržanost i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije nakon zapadnih udara na Siriju.

“Pozivam sve zemlje članice da pokažu suzdržanost u opasnim okolnostima i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije stanja i pogoršati patnje sirijskog naroda”, napisao je u saopćenju Guterres.

Guterres je pozvao članice Vijeća sigurnosti da se dogovore oko otvaranja istrage koja bi utvrdila identitet počinitelja hemijskih napada u Siriji.

“Svaka upotreba hemijskog oružja strašna je”, izjavio je Guterres. Naglasio je važnost djelovanja u skladu s poveljom UN-a i međunarodnim pravom.

May i Macron: Obnovi politički proces u Siriji

Britanska premijerka Theresa May i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su kako su se Velika Britanija i Francuska pridružile napadu.

Macron je kazao kako je napad bio ograničen na sirijska postrojenja za hemijsko oružje. “Ne možemo tolerirati ponovnu upotrebu hemijskog oružja, što je neposredna opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost”, kaže se u izjavi iz kancelarije francuskog predsjednika. Dodao je da je odgovornost sirijskog režima za hemijski napad nedvojbena.

Theresa May također je saopćila kako je ovlastila britanske snage za provedbu napada protiv Sirije te da nije riječ o intervenciji u građanskom ratu, niti o promjeni sirijskog režima.

“Britanija i njezini saveznici pokušali su iskoristiti svako diplomatsko sredstvo za zaustavljanje uporabe hemijskog oružja, ali su bili opetovano onemogućavani”, rekla je May, navodeći pritom ruski veto na neovisnu istragu napada u Doumi, koji je ta zemlja ove sedmice uložila u Vijeću sigurnosti UN-a. “Dakle, ne postoji praktična alternativa upotrebi sile koja bi spriječila sirijski režim u uporabi hemijskog oružja”, rekla je.

Francuska želi “raditi već sada na obnovi” političkog procesa u sirijskoj krizi, izjavio je u subotu šef francuske diplomacije nekoliko sati nakon zapadnih udara na Siriju.

Podrška NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg podržao je vojnu akciju protiv sirijskog režima ocijenivši da će ona smanjiti sposobnost za daljnje napade hemijskim oružjem na sirijski narod.

Korištenje hemijskog oružja neprihvatljivo je, a odgovorne osobe moraju snositi odgovornost, kazao je on i dodao kako NATO upotrebu hemijskog oružja smatra prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti i drži da je neophodno držati se Konvencije o hemijskom oružju. “To zahtijeva zajednički i djelotvoran odgovor međunarodne zajednice”, prenosi agencija Hina.

Njemačka neće učestvovati u ovakvim akcijama

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je kazala kako podržava saveznički napad na Siriju ocijenivši da je bio “potreban i primjeren”.

Merkel kaže kako su udari “međunarodnu osudu upotrebe hemijskog oružja i upozorili sirijsku Vladu da ga više ne koristi”. Saveznici su “preuzeli odgovornost u okviru svojih uloga stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a”, dodala je.

Merkel je u četvrtak objavila kako Njemačka neće učestvovati u takvim akcijama.

EU, Turska i Kanada podržavaju napad

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručili su u subotu da Europska unija podržava savezničke udare na snage sirijskog režima i pozvali ga da prestane koristiti hemijsko oružje.

Tusk je u poruci na Twitteru napisao da “udari SAD-a, Francuske i Britanije jasno pokazuju da sirijski režim zajedno s Rusijom i Iranom ne mogu produžiti ovu ljudsku tragediju, barem ne bez cijene”. “EU će stajati uz naše saveznike na strani pravde”, poručio je.

Turska je pozdravila zračne udare kao “primjereni” odgovor, objavio je u subotu izvor u turskom Ministarstvu vanjskih poslova. “Mi na operaciju koju su protiv sirijske vlade izveli SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska gledamo kao na …primjereni odgovor”, kazao je izvor.

Kanada podržava udare protiv Sirije, kazao je premijer te države Justin Trudeau dodajući da “odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde”.

“Kanada osuđuje na najsnažniji mogući način upotrebu hemijskog oružja u prošlotjednom napadu na istočnu Gutu”, kazao je u priopćenju Trudeau. “Kanada podupire odluku SAD-a, V. Britanije i Francuske da poduzmu akcije kako bi smanjili sposobnost Assadovog režima za napade hemijskim oružjem protiv vlastitoga naroda”.

Izrael je opravdao u subotu američke, francuske i britanske udare u Siriji ustvrdivši da režim te zemlje nastavlja sa svojim “ubojitim akcijama”, kazao je izraelski dužnosnik.

Američke, britanske i francuske snage gađale su protekle noći Siriju sa više od 100 raketa, u prvim koordiniranim zapadnim udarima protiv snaga vlade u Damasku.

Izvor: Agencije