Reakcije iz BiH: Izvještaji međunarodnih institucija demantiraju Macrona

Francuski predsjednik u intervjuu 'The Economistu' izjavio je da se Bosna i Hercegovina 'suočava s problemom džihadista povratnika' (EPA)

Izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je Bosna i Hercegovina tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku izazvala je oštre reakcije u Bosni i Hercegovini, ali i izvan nje.

Prema riječima francuskog predsjednika u intervjuu The Economistu, Bosna i Hercegovina “suočava se s problemom džihadista povratnika”.

Macron je rekao da glavno pitanje na zapadnom Balkanu nisu ni Sjeverna Makedonija ni Albanija nego Bosna i Hercegovina: “Ona je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista.”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je u petak francuskog predsjednika da posjeti Bosnu i Hercegovinu i lično se uvjeri kakvo je stanje u njoj, između ostalog, i u području borbe protiv terorizma, demantirajući Macronove optužbe na račun Bosne i Hercegovine.

Iz Komšićevog kabineta saopćeno je da Bosna i Hercegovina svjesna opasnosti globalnog terorizma i potpuno posvećena borbi protiv tog zla, te da u tom smislu Republika Francuska, kao i ostale zemlje koje su pogođene terorizmom, mogu računati na podršku Bosne i Hercegovine.

Neosnovana izjava

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da je spomenuta Macronova izjava potpuno neosnovana i da ne odgovara činjenicama.

S druge strane, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik rekao je za Tanjug da je Macron svojom izjavom o Bosni i Hercegovini kao “tempiranoj bombi” priznao da je “naša zemlja opasnost za Evropsku uniju zbog islamskog terorizma”.

“Zahvalan sam predsjedniku Makronu što je svjetskoj, ali i svojoj javnosti saopštio istinu na koju duže vremena ukazujem kada je riječ o BiH, a zbog čega sam trpio kritike nekih iz međunarodne zajednice, kojima nije odgovarala istina o stanju u BiH. To što je saopštio Macron je odgovoran pristup rješavanju tih problema sa kojima se suočava BiH”, rekao je Dodik.

Terorizam bez bh. građana

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poručio je da je, prema relevantnim informacijama međunarodnih institucija i agencija i posljednjim izvještajima State Departmenta i drugih obavještajnih agencija, Bosna i Hercegovina ostvarila znatan napredak u borbi protiv terorizma i svih oblika ekstremizma, te da se ne može smatrati tempiranom bombom.

Zvizdić je rekao da je zaustavljen odlazak građana Bosne i Hercegovine na strana ratišta, dodajući da bilo koji građanin Bosne i Hercegovine nije učestvovao u bilo kojem terorističkom činu u Evropi ili bilo gdje u svijetu.

Smatra da podatke o pitanjima terorizma sve države trebaju dobiti direktno od ovlaštenih institucija i agencija iz Bosne i Hercegovine, “jer samo to su pravi i relevantni fakti, odnosno pravi podaci koji mogu biti provjereni”.

“Informacije nikako ne treba uzimati od onih koji su nedobronamjerno orijentirani ka Bosni i Hercegovini i koji takvim izjavama nanose nemjerljivu štetu međunarodnom ugledu i kredibilitetu Bosne i Hercegovine, koja se nalazi u fazi i evropskih i NATO integracija”, poručio je Zvizdić.

Izvor: Agencije