Reakcija Irana na ‘Sporazum stoljeća’: Palestina pripada Palestincima

Trumpov prijedlog za mir na Bliskom istoku Zarif je nazvao 'noćnom morom za regiju' (EPA)

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izjavio je u srijedu da je mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za izraelsko-palestinski sukob osuđen na propast i da bi mu se sve muslimanske zemlje trebale usprotiviti, prenosi Fena.

“Đavolja i zla politika Amerike prema Palestini nazvana ‘Sporazum stoljeća’ nikad se neće materijalizirati. Sve muslimanske zemlje trebale bi joj se suprotstaviti i ne dopustiti da se ona materijalizira”, piše Khamenei u tvitu na farsiju.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova snažno je odbacilo američki bliskoistočni mirovni plan, ocijenivši ga kao “žalostan”, prenosi Fena.

U saopćenju objavljenom nakon objave tzv. Sporazuma stoljeća američkog predsjednika Donalda Trumpa glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi izjavio je da je taj plan “izdaja stoljeća” i da je osuđen na propast.

“Palestina pripada Palestincima”, kazao je.

“Izraelski režim okupatorski je režim i jedini način da se riješi palestinsko pitanje jest referendum među izvornim stanovnicima njihove zemlje”, dodao je Mousavi.

“Uzimajući u obzir važnost palestinskog pitanja i veliku urotu iza Trumpovog sporazuma, Iran je spreman sarađivati na svakom nivou kako bi se stvorilo jedinstvo u muslimanskom svijetu i osujetila velika urota koja je razbjesnila muslimanske zemlje”, rekao je.

‘Noćna mora za regiju’

Trump je u utorak objavio dugo očekivani politički aspekt svog bliskoistočnog mirovnog plana, koji su Palestinci već odbacili.

Plan, kako je rečeno, predlaže “realistično” dvodržavno rješenje i priznaje Jerusalem kao izraelsku “nepodijeljenu prijestonicu”, sudeći po Trumpu.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif nazvao je Trumpov prijedlog za mir na Bliskom istoku “noćnom morom za regiju”.

“Takozvana ‘vizija mira’ jednostavno je sanjalački projekt trgovca nekretninama suočenog s bankrotom”, piše Zarif u tvitu.

“To je, međutim, noćna mora za regiju i svijet. Nadajmo se da je to poziv na buđenje svim muslimanima koji su birali pogrešnu stranu”, piše Zarif, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije