Reagovanje Abu Hamze: Nisam počinio i nisam svjedočio nijednom zločinu

Abu Hamza reagovao na stavove iznesene u tekstu Džihad u BiH: Mudžahedini su podvala Zapada, autora Edina Subašića (Al Jazeera)

Poštovani, u vašem tekstu Džihad u BiH: Mudžahedini su podvala Zapada, autora Edina Subašića neosnovano sam oklevetan i doveden u kontekst počinjenja zločina.

Moje ime se spominje u antreu spomenutog teksta koji nosi naslov “Sankcionirana samo dva Arapa”. U nastavku teksta navodi se “da su počinioci zločina iz redova boraca afro-azijskog porijekla odmah nakon rata napustili BiH i otišli na druga ratišta te da je bilo nemoguće sankcionirati konkretne izvršioce”.

Gradeći svoju priču bez ikakvih osnova, autor spominje moje ime kao jednog od Arapa koji je sankcioniran.

 Nikada nisam sudski procesuiran

Odlučno odbacujem pokvarene tvrdnje koje su iznesene u vašem tekstu. Ja nikada nisam počinio nijedan zločin, nisam svjedočio počinjenju bilo kakvog zločina, nikada nisam sudski procesuiran niti je protiv mene vođena bilo kakva istraga za počinjenje nekog zločina.

Moj progon nema nikakve veze sa tvrdnjama iz vašeg teksta. 

Iako sam izložen stalnom medijskom pritisku i lažima, moram priznati da sam razočaran što sam na ovakav način oklevetan u Al Jazeeri, mediju kojem sam do sada mnogo cijenio.

Zahtjevam da moj demanti objavite na istom mjestu gdje je objavljena klevata na moje ime.

Imad Al Husin, Abu Hamza.


STAV AUTORA

Poštovani,

uvažavajući reakcije koje su kroz komentare i u drugim oblicima uslijedile nakon teksta “Džihad u BiH” objavljenog u dva nastavka (3. i 4. maj), a posebno žalbu gospodina Imada Al-Husina Abu Hamze moram naglasiti da su tekstovi nastali kao rezultat mog ličnog, profesionalnog iskustva tokom i nakon rata, kada sam se kao oficir Vojne obavještajne službe bavio ovom problematikom i imao neposredan uvid u djelovanje odreda El mudžahid. Zatim, osnov za iznesene činjenice nalazi se i u mnogobrojnim dokumentima u koje sam također imao uvid tako da izneseni stavovi i analitički zaključci nikako nisu “priča bez ikakvog osnova”. Naprotiv, mnoge činjenice nikad, pa ni u ovim tekstovima, nisu objavljene jer su naprosto dio klasificiranih “tajnih” dokumenata  čije objavljivanje nije moguće po Zakonu o zaštiti tajnih podataka. Što se tiče dijela teksta na koji prigovara gosp. Abu Hamza, u tekstu je jasno navedeno da je “glasnogovornik odreda El mudžahid Abu Hamza Imad Al-Husin, nakon što su ga organi BiH proglasili sigurnosnom prijetnjom, proveo sedam godina u Imigracionom pritvoru, a da protiv njega nikad nije podignuta nikakva optužnica,” odnosno on i nije pomenut u vezi sa zločinima, nego naprotiv, kao osoba koja je kažnjena višegodišnjim pritvorom zbog sumnje po sasvim drugom osnovu. Nadam se da je ovo pojašnjenje otklonilo nedoumice u razumijevanju teksta.

Edin Subašić

Izvor: Al Jazeera