Oglasi

RCC: Zapadnom Balkanu treba 80 godina da stigne Njemačku

Vijeće za regionalnu saradnju vidi razloge za zabrinutost u regiji u siromaštvu, nejednakosti, odljevu visokoobrazovane radne snage...
'Važno je da regionalne inicijative obuhvataju sve partnere sa zapadnog Balkana', kaže BreguRCC

Zapadni Balkan u proteklih nekoliko godina bilježi napredak i ima pozitivnu ekonomsku perspektivu, ali će mu, uz trenutne stope rasta, trebati 50 godina da dostigne njemački standard života i 80 godina da dostigne Njemačku, izjavila je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Na sastanku koji je u srijedu u Briselu organizirao RCC, u saradnji s uredom Fondacije "Friedrich Ebert" (FES) za Evropsku uniju, glavna tema bio je održiv ekonomski rast i razvoj zemalja zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

Sastanku su prisustvovali mnogobrojni predstavnici evropskih institucija, diplomatskih misija, analitičkih centara, nevladinih i poslovnih organizacija.

Razlozi za zabrinutost u cijeloj regiji, navodi se, i dalje su siromaštvo, nejednakost, odljev visokoobrazovane radne snage, spolna nejednakost, učešće mladih i zapošljavanje.

Drugačije korištenje investicija

"Čelnici zemalja zapadnog Balkana trebaju angažiranije raditi na jačanju regionalne saradnje. Odgovornost ekonomija tih zemalja jest da budu aktivni učesnici u planiranju zajedničke budućnosti Evrope u regiji", rekla je Bregu.

Na sastanku u Briselu predstavljena je studija FES-a o "Održivom ekonomskom rastu i razvoju na zapadnom Balkanu", koja je pokazala da je rast ponovo realnost u jugoistočnoj Evropi, ali da on sam nije rješenje za ekonomske i društvene izazove te se za zapadni Balkan preporučuje održiv, kvalitativan i uključiv rast, dok se inicijativa za regionalni ekonomski prostor ističe kao korak u pravom smjeru.

Naročito je bilo riječi o drugačijem korištenju direktnih stranih investicija, potrebi za razvojem nacionalnih i regionalnih politika, te potrebi za revizijom instrumenata monetarne i fiskalne politike.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.