Razvojna banka BRICS-a odobrila 10 milijardi dolara investicija

Pet država, tvrdi Lavrov, postalo je glavni stub pravednijeg i demokratskijeg policentričnog državnog poretka (EPA)

Nova razvojna banka BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) odobrila je investicijske projekte u ukupnoj vrijednosti većoj od 10 milijardi dolara, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Jačanje strateškog partnerstva sa zemljama BRICS-a jedan je od prioriteta u ruskoj vanjskoj politici. U tom pogledu ohrabruje činjenica što je dijalog unutar BRICS-a dobio vrlo dobar zamajac u proteklim godinama”, izjavio je Lavrov, a prenosi ruska agencija TASS.

Od osnivanja BRICS-a i predstojećeg ovogodišnjeg 11. samita te organizacije, kojim će predsjedavati Brazil, pet država, kako tvrdi Lavrov, postalo je glavni stub pravednijeg i demokratskijeg policentričnog državnog poretka.

Sastavni element

“Ekonomija je i dalje sastavni element partnerstva, pogotovo zato što je ukupna ekonomska moć BRICS-a danas nadmašila moć zemalja iz Grupe 7 (G7)”, poručio je Lavrov, prenosi Tanjug.

Dodaje da Nova razvojna banka posluje uspješno i da je odobrila investicijske projekte ukupne vrijednosti veće od 10 milijardi dolara.

Lavrov je, također, izrazio uvjerenje da će samit BRICS-a, koji se održava 13. i 14. novembra, biti važna prekretnica u promoviranju saradnje između tih pet država, i to u sva tri područja strateškog partnerstva: političkom, ekonomskom i humanitarnom.

Izvor: Agencije