Razvoj ekonomije uništava male restorane

Ekonomski “boom” koji je u posljednjoj deceniji evidentan u Aziji odražava se sasvim nepovoljno na nezaobilazni dio ponude u velikim gradovima.

Sporedne ulice metropola poznate su po jeftinoj hrani, ali urbani razvoj vlasnicima malih restorana nameće veće kirije i sve češće ih ostavlja bez posla.

Tradicija duga 35 godina mogla bi uskoro biti okončana. Kirija koju Wong Charn Chee plaća za restoran prije dvije godine porasla je za 50 posto, a on se pribojava novog udara.

“Mnoge zgrade su već renovirane. Stariji ljudi koji su bili moje mušterije, odselili su”, govori on.

Nameti i konkurencija

U sjeni glamurozne poslovne zone ostale su stare sporedne ulice Hong Konga. S njima i tradicionalni restorani, pritisnuti većim nametima i modernijom konkurencijom.

“Nekad je ovdje bilo mnogo kineskih restorana, ostao je samo jedan, a tradicionalnih kafića više i nema”, kaže vlasnik lanca restorana brze hrane Lam Kin Wing.

Njegov lanac restorana Wing je 1960-ih godina pokrenuo s ocem i nekada je brojao stotine restorana. Sada ih je 20 preostalo, a budući da Wingova djeca ne namjeravaju nastaviti posao i oni će uskoro biti zatvoreni.

“Zbog preobražaja starijih kvartova, Hong Kong i drugi azijski gradovi suočavaju se s istom dilemom. Kako se razviti u modernu metropolu, a pri tome zadržati kulturno naslijeđe? Ako uzmemo u obzir lošu reputaciju ulične kulture, postoji sumnja da bi se grad rado riješio ovog dijela svog karaktera”, javlja novinar Al Jazeere Rob McBride iz te azijske metropole.

Sve oskudniji jelovnik

Pojedini ovdašnji kritičari vjeruju da vlasti koriste glasine o higijenski neispravnoj hrani u pojedinim restoranima kako bi se nepravedno odnosili prema cijelom konceptu ulične hrane,koji zbog toga odumire.

“Oni samo žele čist grad i zbog toga im ne smeta zatvaranje lanaca ulične hrane”, smatra kolumnista Lau Kin Wai.

Ljubiteljima lokalne tradicije ili turistima koji bi željeli jeftino jesti, Hong Kong nudi sve oskudniji jelovnik.

Izvor: Al Jazeera