Razriješen dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Razrješenje Previšića zatražio je u travnju plenum FF-a zbog nezadovoljstva ugovorom s Katoličkim bogoslovnim fakultetom (Sanjin Struki? / Pixsell)

Senat Sveučilišta u Zagrebu razriješio je dužnosti dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića, kako je potvrdio nakon sjednice Senata rektor Damir Boras.

Novinari su neslužbeno doznali da je vršiteljem dužnosti imenovan dosadašnji prodekan, povjesničar Željko Holjevac, kako prenosi Hina.

Sjednicu Senata za ponedjeljak je sazvao Boras, kako bi se riješila situacija na Filozofskom fakultetu.

Razrješenje dekana Previšića zatražio je krajem travnja plenum Filozofskog fakulteta zbog nezadovoljstva većine profesora i studenata ugovorom toga fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, koji smatraju da je štetan za Filozofski fakultet te da bi njegovi studenti došli u neravnopravan položaj u odnosu na studente Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Smjena dekana Previšića bila je i jedna od točaka na sjednici Fakultetskoga vijeća 14. srpnja, no dekan nije dopustio glasovanje o njoj te je s troje prodekana napustio tu sjednicu.

‘Nemam razloga za umirovljenje’

Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna poništio je izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću, s obrazloženjem da postupak izbora nije proveden na propisani način.

Time, po obrazloženju Senata, “nije zakonita ni odluka o pokretanju postupka razrješenja dekana”.

Članovi raspuštenoga Studentskog zbora i studentskih predstavnika u Fakultetskome vijeću u nedjelju su pozvali Senat da na izvanrednoj sjednici razmotri posljedice odluke o poništavanju izbora i opozovu je.

Previšić je izjavio u nedjelju za Hrvatsku televiziju uoči sjednice Senata Sveučilišta da neće podnijeti zahtjev za umirovljenjem.

“Nema nikakvih zakonskih niti moralnih razloga da to učinim i nema razloga da svoje razrješenje temeljim na svojoj ostavci iz bilo čijih političkih želja i  razloga”, kazao je Previšić, upitan hoće li u ponedjeljak, kako se kalkuliralo u dijelu akademske zajednice i javnosti, podnijeti zahtjev za umirovljenjem.

Za mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, po kojem više ne može obnašati dužnost dekana jer ima navršenih 70 godina, Previšić je rekao da je samo “dolilo ulje na vatru”.

“To je samo mišljenje i nije zakonski akt. Ako je ono temeljeno na zakonu, onda je ministar trebao donijeti zakonski akt”, kazao je Previšić.

Odluku da se njegovi ugovori o radu dostave Inspektoratu rada, kaže, može samo pozdraviti.

Volio bi, rekao je, da se o tome očituju i sve druge pravne instance.

Politika i fakultet

Dekan je ustvrdio da ni u jednom elementu aneksa ugovora nema ničega što govori o financijskim ili bilo kakvim elementima njegovog  jednogodišnjeg mandata na funkciji dekana.

Upitan kako će ulaziti na fakultet ako zna da nema potporu djela profesora, suradnika i studenata, rekao je da je njemu ta politizacija strana na sveučilištu jer se politika ne može provoditi unutar fakulteta. 

Na napomenu da će imati otpor i pitanje kako će u tome funkcionirati kao dekan, kazao je da će funkcionirati na temelju zakona i statuta Sveučilišta i Fakulteta.

Odbacio je navode da se on i rektor Boras, kojeg je naslijedio na dužnosti dekana Filozofskog fakulteta, međusobno štite.

Ustvrdio je da nema nikakvih spoznaja o tome da mu je Boras ostavio u miraz neke finacijske ugovore.

Izvor: Agencije