Razmjena vatre Turske i grupe ISIL

Turska vatrom odgovara na učestale napade grupe ISIL (AP)

Turska vojska izvela je napad na regiju pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, uzvrativši vatru nakon što su dvije rakete u srijedu ujutro pogodile turski pogranični grad Kilis, saopćili su sigurnosni izvori.

U jutrošnjem napadu na Kilis niko nije ranjen, naveli su neimenovani izvori, prenosi Reuters, uz podsjećanje da se taj turski grad nalazi blizu oblasti u sjevernoj Siriji koju kontroliraju borci ISIL-a i da ga redovno pogađaju rakete.

Protekle noći kurdski borci su izveli napad automobilom-bombom u blizini vojnog objekta na jugoistoku Turske, u blizini granice sa Sirijom, pri čemu je ubijen jedan vojnik, a petero ljudi je ranjeno, saopćila je danas turska vojska.

Udar na PKK

Najmanje 42 borca Radničke partije Kurdistana (PKK) ubijena su u zračnim napadima na sjeveru Iraka i sukobima na jugoistoku Turske u ponedjeljak i utorak, a ubijena su i tri vojnika, prenosi Tanjug.

Hiljade pripadnika te grupe i stotine pripadnika sigurnosnih snaga i civila ubijeno je otkako su sukobi između PKK i turske vojske nastavljeni prošlog jula poslije dvoipogodišnjeg primirja, podsjeća britanska agencija.

Turska vojska u proteklih dvije i po godine, kada su propali dogovori o prekidu vatre i mirovni proces s PKK-om, često vrši udare iz zraka u oblastima na sjeveru Iraka.

Turska, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, označava PKK kao terorističku organizaciju.

Izvor: Agencije