Razlika između kineskih i stranih zmajeva

Dio proslava dolaska proljeća u Kini je festival puštanja zmajeva. Veliki broj ljudi okupljaju se svake godine u pokrajini Shandong na istoku zemlje, kako bi se natjecali ili jednostavno uživali u ovoj drevnoj vještini.

U gradu Weifangu, ljubitelje puštanja zmajeva ništa ne može spriječiti da na poseban način dočekaju proljeće. Prije puno godina, puštanje zmajeva ovdje je i nastalo, kao oruđe rata. Kasnije je postalo sport i izvor radosti za mnoge, među kojima je Wang Yongxun.

Potiče iz obitelji proizvođača zmajeva, koji su čuvali ovu tradiciju čak i tokom desetogodišnje zabrane uvedene krajem ‘60-ih, kao dio Kulturne revolucije.

“Razlika između kineskih i stranih zmajeva je u tome što oni obično koriste velike komade platna i fokusirani su na puštanje zmaja, dok su Kinezi više fokusirani na oblik i oslikavanje”, objašnjava Wang Yongxun.

Riječ je o tradicionalnoj umjetničkoj formi koju je Wang Yongxun pretvorio u posao. Za izradu zmajeva koristi samo najčvršće bambusovo drvo, te najfiniji papir i svilu kao platno za tradicionalno oslikavanje.

Više u prilogu…

Izvor: Al Jazeera