Različiti stavovi i izjave uoči sjednica Predsjedništva BiH

Nakon sastanka Željka Komšić i ambasadora nije bilo izjava za novinare (Fena)

Veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, Eric Nelson i Matthew Field, razgovarali su u ponedjeljak s predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem o slanju Godišnjeg nacionalnog programa – ANP u NATO te o imenovanju mandatara za sastav novog vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka u Sarajevu nije bilo izjava za novinare, ali je iz Komšićevog ureda priopćeno da se razgovaralo o putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji, koji su komplementarni procesi, te o nužnosti usvajanja potrebnih reformi.

Sastanak je održan dan uoči dvije najavljene sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine – prvu sjednicu sazvao je Komšić, a drugu njegov kolega iz državnog Predsjedništva Milorad Dodik.

Uoči sjednica različite poruke se čuju na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni.

Izetbegović očekuje razumno rješenje

Poslije veleposlanika, u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine stigao je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, koji je razgovarao s Komšićem i Šefikom Džaferovićem, članom bh. Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

Izetbegović optimistično vjeruje u aktivaciju ANP-a za NATO te imenovanje mandatara, koji će sastaviti državnu izvršnu vlast.

“Očekivanja su da konačno tu stvar riješimo. Potpisali smo da ćemo raditi u skladu s Ustavom i zakonom, da će se poštivati ranije odluke, zakon prije svega, da ćemo poslati plan u Bruxelles. Očekujem sutra [utorak] razumno rješenje – ANP reducirani, modificirani, u nekom obliku da se pošalje u Bruxelles i da se nakon toga imenuje mandatar”, rekao je Izetbegović.

Džaferović: Pitanja vladavine prava

Oglasio se i Džaferović, rekavši kako su “i pitanje ANP-a i imenovanja predsjedavajućeg vijeća ministara pitanja vladavine prava”.

“Zakoni u ovoj državi se moraju poštovati. Moraju se poštovati u cjelosti i nije moguć parcijalan pristup u poštivanju principa vladavine prava”, rekao je Džaferović.

“Očekujem da imamo i ANP, i predsjedavajućeg vijeća ministara. Jedno s drugim ide, jedno bez drugog neće ići, odnosno neće ići imenovanje predsjedavajućeg vijeća ministara bez usvajanja ANP-a”, naglasio je.

No, Dodik još važe hoće li povući prijedlog da se održi vanredna sjednica bh. Predsjedništva o imenovanju mandatara.

Karakter sjednice Predsjedništva “ne mogu modelirati Amerikanci ili Britanci”, smatra Dodik, koji je ranije o važnim bh. pitanjima razgovarao s ruskim veleposlanikom u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovim.

Dodik: Neću pristati na ANP

Na čelu izvršne vlasti, od ranije se govori, treba biti Zoran Tegeltija iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Kad je u pitanju redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koju je sazvao Komšić, Dodik je najavio kako neće glasati za ANP.

“Ne zna se ni ko ga je pisao, ni šta žele s njim. Mnogo je tamo nekih reformi, poput reforme policije, i ja neću na to pristati”, rekao je Dodik.

Odgovor je brzo stigao.

“Šta možemo? Ako ne podrži, onda neće biti mandatara i kriza se produžava i produbljuje”, kazao je Izetbegović.

Izvor: Al Jazeera i agencije