Razgovori u Sočiju: Sirijski narod treba odlučiti

Rusija je bila domaćin skupa u nadi da će time pokrenuti pregovore o izradi novog ustava Sirije (EPA)

Sudionici mirovne konferencije o Siriji u ruskom gradu Sočiju, pozvali su na poštivanje teritorijalnog integriteta te zemlje i priopćili da je sirijski narod jedini koji bi na izborima trebao odlučiti kako će izgledati sirijska vlada, navedeno je u završnom priopćenju.

Dogovoreno je i osnivanje povjerenstva za izmjenu ustava, sastavljenog od 150 članova.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kazao da će u povjerenstvo biti uključene i oporbene skupine koje nisu nazočile današnjem kongresu. 

Prema priopćenju, sudionici skupa usuglasili su se u pogledu “osnovnih principa” koji se smatraju suštinskim za očuvanje Sirije poslije skoro sedmogodišnjeg građanskog rata i podržali “demokratski put” te zemlje putem izbora.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne spominje se u citiranom priopćenju, napominje britanska agencija.

Rusija, kao Assadov saveznik, bila je domaćin skupa pod nazivom Sirijski kongres o nacionalnom dijalogu u crnomorskom odmaralištu Sočiju, u nadi da će time pokrenuti pregovore o izradi novog ustava Sirije, navodi Reuters.

Bez ispunjenja zahtjeva opozicije

Mirovna konferencija završila je bez ispunjavanja ključnih zahtjeva opozicije, prenosi Reuters.

U završnoj izjavi nije navedeno ništa o tome hoće li na njima moći sudjelovati sirijske izbjeglice, što traže Assadovi protivnici i zapadne države.

Također se poziva na očuvanje snaga sigurnosti bez zahtjeva da se one reforniraju, nešto na čemu je ustrajala oporba.

“Ova konferencija je skrojena za Assada i njegov teroristički režim. Izjava iz Sočija nas se uopće ne tiče i o njoj nije vrijedno ni razgovarati”, rekao je Mustafa Sejari, viši dužnosnik Slobodne sirijske vojske, pobunjeničke skupine koja djeluje na sjeveru Sirije.

Konferenciju su bojkotirali čelnici sirijske oporbe, a sile poput SAD-a, Velike Britanije i Francuske nisu se odazvale zbog toga što se, kako tvrde, sirijska vlada nije dovoljno angažirala na postizanju mira.

Zapadne zemlje podupiru drugi mirovni proces, onaj pod okriljem UN-a koji dosad nije postigao nikakav napredak prema okonačnju rata koji ulazi u osmu godinu.

Problemi zbog simbola

Prethodno je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu potvrdio da je delegacija sirijske opozicije zatražila da je u Sočiju predstavlja turska delegacija, javila je Anadolija.

Prema Cavusogluu, pred sami početak skupa došlo je do određenih problema zbog isticanja simbola sirijskog režima, ali je to riješeno.

Al Jazeera je dobila amatersku videosnimku koja pokazuje skupinu predstavnika sirijske opozicije kako čekaju povratni let za Tursku.

“Kasno sinoć je došlo do gužve na aerodromu, jer je nekoliko turskih dužnosnika trčalo tamo pokušavajući nagovoriti skupinu izaslanika opozicije koju podržava Turska da napuste aerodrom. Oni su to odbijali jer su vidjeli zastave sirijske vlade na plakatima o konferenciji u Sočiju i to ih je naljutilo”, iz Sočija je javio novinar Al Jazeere Rory Challands.

Konferencija u Sočiju je trebala trajati dva dana, ali je skraćena na današnji jednodnevni forum.

Ruska novinska agencija Tass javila je kako je u Soči stiglo 1.511 izaslanika (od 1.600 pozvanih) iz Sirije, Ženeve, Kaira, Moskve i Ankare.

Bez Francuza i Britanaca

Ranije je priopćeno kako Francuska i Velika Britanija neće sudjelovati u mirovnim pregovorima u Rusiji, navodeći da pregovori moraju biti dio procesa koji predvode Ujedinjeni narodi, prenosi Reuters.

Zapadne sile i neke arapske države vjeruju da su pregovori u Sočiju pokušaj Rusije da stvori odvojeni mirovni proces koji podriva mirovne napore UN-a, javljaju agencije.

“Sve druge inicijative, poput sastanka u Sočiju, moraju podržati proces UN-a”, izjavio je glasnogovornik francuske vlade.

“Velika Britanija neće sudjelovati na konferenciji u Sočiju. Pozvali smo Rusiju da iskoristi svoj utjecaj i zatraži od sirijskog režima da prekine s destruktivnim ponašanjem”, izjavio je britanski izaslanik za Siriju Martin Longden.

Francuska i Velika Britanija tokom sedam godina sukoba podržavale su sirijsku opoziciju.

Ni Kurdi ne dolaze

Prethodno su i Kurdi najavili da neće sudjelovati na mirovnoj konferenciji o Siriji, “zbog stanja u Afrinu”, kurdskoj enklavi na sjeveru Sirije koja je više od sedam dana na meti turske ofenzive.

“Rekli smo i ranije: ako se ovakvo stanje u Afrinu nastavi, nećemo moći doći u Soči”, rekla je za AFP kurdska čelnica Fawza Youssef.

Na konferenciji u Sočiju očekuju se predstavnici Vlade Sirije i pobunjenika, a organizira se na prijedlog Moskve i Teherana, saveznika režima u Damasku, te Ankare, koja je na strani pobunjenika.

“Turska i Rusija jamci su konferencije u Sočiju i one su se dogovorile u vezi s Afrinom [na štetu Kurda], što se kosi sa samim načelom političkog dijaloga”, dodala je Youssef, kako prenosi Hina.

Turska je 20. siječnja počela ofenzivu u okolici Afrina, na sjeverozapadu Sirije, protiv kurdske milicije Jedinica narodne zaštite, koje Ankara naziva “terorističkom” organizacijom.

Zapad sumnja u ruske namjere

U subotu je sirijska oporba najavila bojkot konferencije u Sočiju, nakon novog, neuspješnog kruga pregovora sa sirijskim režimom pod pokroviteljstvom UN-a u Beču.

“Režim računa s vojnim rješenjem ni ne pokazuje volju za ozbiljne političke pregovore”, rekao je Nasr Hariri, glavni pregovarač Odbora za sirijske pregovore, u koji ulaze glavne oporbene skupine.

Konferencija u Sočiju, za koju neke zapadne vlade sumnjaju da želi zaobići proces u UN-u, što Moskva poriče, treba okupiti približno 1.600 sudionika.

No, njezinu legitimnost dovodi u pitanje to što izostaje najveći dio sirijske oporbe.

Izvor: Al Jazeera i agencije