Oglasi

Razgovori SAD-a i Meksika o migracijama bez velikog napretka

Donald Trump je ranije najavio povećanje carina na svu uvezenu robu iz Meksika kako bi tu državu pritisnuo da zaustavi migrante.
SAD traži od Meksika da zaustavi migrante koji nezakonito prelaze preko južne američke graniceEPA

Predsjednik SAD-a Donald Trump ustvrdio je da je postignut napredak u razgovorima s Meksikom o zaustavljanju priliva migranata u SAD, ali da će, ukoliko u nastavku ne dođe do sporazuma, u ponedjeljak početi naplata pet posto carine za meksičku robu.

"Rasprava o useljavanju u Bijeloj kući s predstavnicima Meksika završila je za danas. Napreduje se, ali ne i dovoljno!" objavio je on na Twitteru.

"Razgovori s Meksikom nastavit će se sutra s razumijevanjem da, ukoliko ne dođe do sporazuma, carine od pet posto počinju u ponedjeljak, s mjesečnim povećanjima prema rasporedu", dodao je Trump.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard izjavio je da je sastanak bio usmjeren na migracijske tokove i ono što Meksiko pokušava učiniti kako bi ih usporilo.

 

"Danas ne raspravljamo o tarifama", rekao je Ebrard na konferenciji za novinare nakon sastanaka s američkim dužnosnicima u Washingtonu.

"Razgovor je bio usmjeren na migracijske tokove i ono što Meksiko radi ili predlaže Sjedinjenim Američkim Državama te na našu zabrinutost zbog situacije u Srednjoj Americi",  dodao je on, prenosi Reuters.

Trump je ranije najavio povećanje carina od pet posto, uz daljnji rast do čak 25 posto tokom godine, na svu uvezenu robu iz Meksika kako bi tu državu pritisnuo da zaustavi migrante koji nezakonito prelaze preko južne američke granice.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.