Razgovori opozicije i vlasti Venecuele iduće sedmice u Oslu

Vođa opozicije Juan Guaido je rekao da razgovori moraju dovesti do održivog rješenja krize (EPA)

Predstavnici venecuelanske vlasti i opozicije sastat će se iduće sedmice ponovo u Oslu kako bi nastavili razgovore, u pokušaju da razriješe krizu u toj južnoameričkoj državi, saopćila je norveška Vlada.

Norveška će posredovati u tim razgovorima, koji su, kako ocjenjuje agencija AP, u zamahu poslije višemjesečnih napetosti između predsjednika Venecuele Nicolasa Madura i opozicionog lidera Juana Guaida, kojeg podržavaju Sjedinjene Američke Države.

Madurov blizak saradnik Jorge Rodriguez i guverner države Miranda Hector Rodriguez Castro, koji su učestvovali ranije ovog mjeseca u Oslu u razgovorima, ponovo će predvoditi vladinu delegaciju.

Delegaciju opozicije predvodit će član kongresa Stalin Gonzalez, a učestvovat će i bivši gradonačelnik prijestolnice Karakasa i bivši ministar saobraćaja.

Do sastanka dvije strane trebalo bi doći iduće subote, naveli su neimenovani izvori američke agencije.

Poziv na udar

Venecuela je zapala u duboku političku i ekonomsku krizu otkako se u januaru Guaido proglasio za privremenog predsjednika države, a vrhunac krize je bio 30. april kada je on pozvao na vojni udar.

Guaido je poručio pristalicama kako neće pristati na „lažni dijalog“ kao što je bilo u prošlosti.

Američki State Department saopćio je kako je jedino pitanje o kojem se sa Madurom može pregovarati „uvjeti njegovog odlaska“ sa vlasti.

Venecuela se godinama bori sa hiperinflacijom i nestašicom hrane i lijekova, zbog čega je više miliona ljudi napustilo državu.

Guaida podržavaju SAD i još oko 50 drugih zemalja, a Madura Kina, Rusija i Kuba.

Izvor: Agencije