Razgovori Obama-Xi prošli bez pomaka

Xi i Obama trebali bi u subotu nastaviti razgovore o izgradnju budućih odnosna dvije zemlje (Reuters)

Predsjednici Sjedinjenih Država Barack Obama i Kine Xi Jinping zaključili su u Kaliforniji razgovore koji nisu donijeli pomake u osjetljivim predmetima sporova dviju zemalja, javila je Hina.

Dvojica čelnika su se nakon susreta u petak navečer i nakon bilateralnog sastanka, sastali u subotu popodne na imanju Sunnylands u Rancho Mirageu, 160 km od Los Angelesa.

U petak su dvojica čelnika, koji bi trebali sarađivati na međunarodnoj sceni do početka 2017, obećali da će postaviti temelje novog modela odnosa između Kine i Sjedinjenih Država.

Obama je izjavio da želi “novi model saradnje” s Pekingom, a njegov kineski kolega Xi je također spomenuo “novi model odnosa između velikih zemalja” i pozvao Obamu u Kinu na neformalni samit ne preciziravši njegov datum.

Ubrzo su spomenute neugodne teme. Xi je govorio o nesporazumima u vezi informatičkih napada, a Obama je “zaželio da se poštuju zajednička pravila u još neistraženim područjima u pogledu međunarodnih normi”.

Kineski predsjednik je potvrdio da to predstavlja problem, ali i da je njegova zemlja također žrtva informatičkih napada.

Obama je još jednom branio informatičku sigurnost svoje zemlje u trenutku kada je njegova administracija u centru rasprava nakon otkrića o prikupljanju privatnih podataka u ime antiteroističke borbe.

Odnosi važni za cijeli svijet

Predsjednik Xi tek je u martu preuzeo dužnost, a naša odluka da se sastanemo tako brzo svjedoči o važnosti odnosa između Sjedinjenih Država i Kine”, rekao je Obama u petak novinarima okupljenim u Rancho Mirageu.

Ti odnosi “nisu važni samo za prosperitet naše dvije zemalje nego i za cijelu azijsko-pacifičku regiju, odnosno za cijeli svijet”, dodao je.

To je potvrdio i Xi rekavši da su se sastali kako bi izgradili budućnost kinesko-američkih odnosa. Podsjetio je na početak sedamdesetih godina 20. stoljeća kada su Peking i Washington, u vrijeme predsjednika Nixona, obnovili odnose nakon dugogodišnjega neprijateljstva.

Tada su “kineske i američke vođe imali političku i stratešku hrabrost i mudrost pružiti jedini drugima ruku preko Pacifika”, podsjetio je. Danas su američko-kineski odnosi, rekao je, na novom početku.

Obama i Xi nisu predvidjeli konferenciju za novinare nakon tog razgovora, ali njihovi bliski saradnici bi trebali podnijeti izvještaj o tom sastanku.

Izvor: Agencije