Razgovori o preustroju Federacije BiH

U Bosni i Hercegovini se intenziviraju razgovori o preustroju entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Ekspertna grupa, zadužena za izradu preporuka za promjenu Ustava, u Sarajevu se sastala s predstavnicima federalnog Parlamenta.

I članovi grupe i parlamentarci istakli su da je potrebno pronaći rješenja koja će Federaciju učiniti efikasnijom i boljom, s precizno utvrđenom hijerarhijom odgovornosti.

Eksperti bi svoj posao trebali završiti najkasnije do kraja maja, kako bi ostalo dovoljno vremena da se o njihovom prijedlogu izjasni i Parlament Federacije.

Novi ustav

Članovi ekspertne grupe i predstavnici Parlamenta Federacije istakli su kako će ozbiljno raditi na tome da Federacija što prije dobije novi ustav.

Mirjana Nadaždin-Defterdarević, članica ekspertne grupe, kaže: “Otkrivamo probleme za koje bi naše preporuke trebale da sugerišu potrebno i optimalno rješenje.”

Fehim Škaljić, predsjedavajući Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, objašnjava: “Mi smo istakli potrebu da važna društvena pitanja, a Ustav je najvažnije pitanje, mogu završavati i počinjati u Parlamentu.”

O detaljima budućeg ustroja Federacije još je rano govoriti, ali jedno je sigurno – glomazni administrativni aparat, sa ekonomskog aspekta, postaje neodrživ i mora se mijenjati.

Sedamdeset i četiri općine, u deset kantona, na polovini teritorije Bosne i Hercegovine, u Federaciji, 111 ministara, 445 članova parlamenata, hiljade državnih službenika, šefova, pomoćnika, zamjenika, sekretarica…

Administrativni aparat Federacije košta blizu dvije milijarde eura godišnje. I za nekoliko puta je veći od prosjeka u Evropskoj uniji (EU).

Ne služi interesima naroda

U federalnom Ministarstvu finansija ilustriraju to konkretnim podacima, za nivo Federacije.

Alija Aljević, pomoćnik federalnog ministra za budžet, kaže: “Ukupna izdvajanja koja se tiču bruto plaća iznosila su 702,7 miliona eura. Radi se o bruto plaćama, plus pripadajući dio koji se odnosi na naknade troškova zaposlenih.”

Zdravstvo i visoko obrazovanje su izuzeti. Na reforme unutar Federacije prvi je konkretno pozvao američki ambasador u Bosni i Hercegovini Patrick Moon.

“Ustav je osigurao strukturu vlasti koja je preko svake mjere birokratska, veoma skupa i, kao takva, ne služi interesima svoga naroda”, smatra Moon.

A to se treba promijeniti. Vehid Šehić član je stručnog tima čiji je zadatak sastaviti preporuke za novo ustavno uređenje Federacije.

“Zdravorazumski razmišljajući, neki kantoni ne bi trebali da postoje. Uzmite Bosanskopodrinjski kanton (BPK), koji je manji nego što je bila predratna općina Goražde. Ili Posavski kanton (PK)”, smatra Šehić.

I mora se znati šta je čija nadležnost, kaže Šehić. Uz napomenu da treba izbalansirati građanski i etnički princip. Bit će teško, ali vjeruje da će rokovi biti ispoštovani.

“Pa mi svoj posao moramo završiti do 31. maja”, dodaje.

Za ‘okrupnjavanje kantona’

A onda na scenu stupa politika. U udruženju Pravni institut vjeruju da se ovaj put neće kriti iza vitalnih nacionalnih interesa te da će imati sluha i za njihov prijedlog.

Muhamed Mujakić iz Udruženja Pravni institut, objašnjava: “Mi zagovaramo da se napravi okrupnjavanje kantona, po principu – multietničkom, građanskom, gospodarskom, privrednom – dakle, svim principima, ali ne etnoteritorijalnom.”

U tom smislu može biti šest kantona, manje ili više od toga. Ali, važan je princip: “Jačati općine u Federaciji, i jačati entitet Federaciju nauštrb kantona”, dodaje Mujakić.

Jer, postavlja se pitanje kome treba 11 ministara obrazovanja. Isto toliko nastavnih planova i programa.

“Plan je da ustavne promjene u Federaciji budu završene do aprila naredne godine, kako bi se i opći izbori planirani za oktobar mogli održati po novim pravilima. I, naravno, u skladu s presudom Sejdić-Finci“, izvještava reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Izvor: Al Jazeera