Razgovori Grabar Kitarović sa Erdoganom i Trumpom

Kolinda Grabar Kitarović i Donald Trump sjedili su za istim stolom na ručku koji je priredio Antonio Guterres (EPA)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović se, na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, u utorak sastala s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom s kojim je, kako je rekla, razgovarala o bilateralnim odnosima, prvenstveno izvozu hrvatskih proizvoda u Tursku, kao i o stanju u jugoistočnoj Evropi.

“Prvenstveno, tu su izbori koji slijede u Bosni i Hercegovini 7. listopada i situacija nakon toga, te što možemo zajednički učiniti kako bismo Bosni i Hercegovini pomogli na putu prosperiteta i Europske unije i NATO-a”, rekla je hrvatska predsjednica.

Ona je prethodno bila i na ručku koji je za učesnike Generalne skupštine UN priredio generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, a sjedila je za istim stolom s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Na pitanje je li bilo prilike za razgovor, odgovorila je kako su razgovarali o njegovom govoru koji je održao u Generalnoj skupštini UN-a, o pitanjima migracija, svjetske sigurnosti i slično.

Budući susreti s Trumpom

“Ali, ono što mene posebno zanima su bilateralna pitanja i neprestano ponavljanje kad je riječ o trgovini i ulaganjima da bismo pospješili taj sektor, naravno, i vize za hrvatske državljane, jer iako u ovom trenutku nije teško dobiti vizu na deset godina, ipak mislim da bi program ukidanja viza bio vrlo simboličan znak partnerstva između dviju država”, rekla je Grabar Kitarović.

Razgovaralo se i o budućoj saradnji i o budućim susretima, a kako je istakla, ono što Trump želi je i jačanje transatlantske saradnje, sigurnost i hrvatsko-američko partnerstvo unutar NATO saveza.

Predsjednica Hrvatske je dodala kako se nije konkretno razgovaralo o tome hoće li ti budući susreti biti u Bijeloj kući ili u Zagrebu, jer, kako ističe, ona nije osoba koja robuje protokolu.

“Danas razgovarati s predsjednikom Trumpom 15 minuta, koliko smo uspjeli nasamo, na marginama NATO saveza ili bilo gdje drugdje – nije mi bitan protokol, crveni tepisi i sve ostalo u Bijeloj kući, nego mi je bitno da održavamo neprestani dijalog i suradnju i bitniji su mi svakako rezultati da napredujemo u bilateralnim odnosima nego da li ću ja doći u Bijelu kuću ili ne”, istakla je Grabar Kitarović.

Izvor: Agencije