Razgovor uoči Khashoggijevog ubistva: ‘Znam dobro izrezati leš’

Jamal Khashoggi ubijen je 2. oktobra prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Arhiva)

Turski dnevni list Daily Sabah objavio je transkript audiosnimka na kojem se čuje konverzacija novinara Jamala Khashoggija i članova saudijskog tima za ubistva koji ga je prošle godine likvidirao u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Snimak turske obavještajne službe, koji je Daily Sabah objavio u ponedjeljak, otkrio je o čemu je saudijski novinar i pisac razgovarao sa 15 članova tima za ubistva prije nego što su ga usmrtili 2. oktobra prošle godine.

Khashoggi, novinar Washington Posta koji je živio u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumente za vjenčanje koje je planirao, no tamo je ubijen i raskomadan.

‘Znate šta bi se moglo dogoditi’

Nakon što je ušao u zgradu konzulata, Khashoggija su dočekala poznata lica koja su ga, kako navodi Daily Sabah, odvela u jednu od prostorija.

“Molim vas, sjednite. Moramo vas vratiti natrag (u Rijad), rekao je Maher Abdulaziz Mutreb, viši saudijski obavještajni oficir i tjelohranitelj saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

“Postoji nalog Interpola koji zahtijeva da se vratite. Ovdje smo da vas odvedemo“, riječi su Mutreba.

Khashoggi je odgovorio:

“Protiv mene ne postoji nijedan slučaj. Vjerenica me čeka napolju“.

U posljednjih 10 minuta, prije nego što je Khashoggi ubijen, Mutreb je od njega zatražio da „ostavi poruku za sina“, u kojoj bi mu napisao da ne brine ukoliko s njim ne bude mogao uspostaviti kontakt.

Kada je Khashoggi odbio to uraditi, Mutreb je rekao:

“Napišite to, gospodine Jamal. Požurite. Pomozite nam kako bismo mo mogli pomoći vama, jer na kraju ćemo vas vratiti u Saudijsku Arabiju. Ako nam ne pomognete, znate šta bi se moglo dogoditi“.

Agenti su tada drogirali saudijskog novinara. Njegove posljednje riječi prije gubitka svijesti bile su:

“Imam astmu. Nemojte to raditi, ugušit ćete me“.

Komadanje tijela trajalo 30 minuta

Prema zvuku sa snimka, u 1.39 sati po lokalnom vremenu uslijedilo je komadanje tijela 59-godišnjeg Khashoggija, koje je trajalo 30 minuta.

Ostaci Khashoggijevog tijela još nisu pronađeni.

Turska je likvidaciju saudijskog disidenta nazvala „ubistvom s predumišljajem“, koje su vodile saudijske vlasti.

Saudijski zvaničnici to negiraju, te tvrde da je Khashoggi ubijen u akciji „odmetnika“, nakon što su dugo vremena navodile da je on napustio zgradu konzulata prije nego što mu se izgubio trag.

Saudijske vlasti podigle su optužnicu protiv 11 osoba za koje sumnjaju da su učestvovale u ubistvu, ali ih nisu imenovale. Njih pet suočeno je sa smrtnim kaznama, ukoliko se potvrdi da su „naredile i počinile zločin“.

CIA je u izvještaju o ubistvu zaključila da ga je naredio Mohammed bin Salman, što Rijad poriče.

Na audiosnimku Mutreb je, nekoliko minuta prije nego što je Khashoggi ušao u zgradu, pitao „je li moguće staviti tijelo u vreću“.

‘Pustim muziku dok siječem’

Salah Mohammed Abdal Tubaigy, dobro poznati saudijski forenzičar, odgovorio je: „Ne. Previše je teško i visoko. Stalno radim sa leševima. Znam kako ih dobro izrezati. Nikada nisam radio sa toplim tijelom, ali ću se lako snaći.“

“Obično stavim slušalice i pustim muziku dok siječem. U međuvremenu, pijem kafu i pušim. Nakon što ga raskomadam, komade ćete staviti u plastične vreće, a njih u torbe, te ih iznijeti (van zgrade)“, dodao je.

Khashoggijevo ubistvo izazvalo je međunarodnu osudu i narušilo imidž Mohammeda bin Salmana.

U aprilu, Washington Post je objavio da je Saudijska Arabija dala Khashoggijevoj djeci „kuće od milion dolara“ i „petocifrene mjesečne iznose“, kao kompenzaciju za ubistvo njihovog oca.

Izvor: Al Jazeera