Oglasi

Razgovor Thacija s Dačićem štetan za Kosovo

Pokret Samoopredjeljenje drži da se premijeru Srbije omogućava da bude faktor odlučivanja o statusu sjevera Kosova.
Albin Kurti smatra da dijalog ne predstavlja rješenje za ujedinjenje Mitrovice, nego će betonirati podjelu grada na Ibru AFP/Getty

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti izjavio je da su razgovori kosovskog premijera Hashima Thacija s premijerom Srbije Ivicom Dačićem štetni za Kosovo i da, u suštini, doprinose tome da premijer Srbije bude faktor odlučivanja o statusu sjevera Kosova.

Kurti je na sastanku s aktivistima i simpatizerima pokreta u Mališevu u četvrtak navečer ocijenio da je nastavak razgovora Thacija i Dačića 17. januara u Briselu štetan za Kosovo.

On, također, smatra da dijalog ne predstavlja rješenje za ujedinjenje Mitrovice, nego će upravo "betonirati podjelu grada na Ibru".

Kurtijevo rješenje

Lider Samoopredljenja je Thacijev zahtjev za transparentnošću finansiranja struktura Srbije na sjeveru Kosova uporedio sa zahtjevom koji podnosi jedna nevladina organizacija.

"Zahjtev za transparentnošću je posredan način za legitimiranje tih struktura na sjeveru Kosova", rekao je Kurti.

On smatra da razgovori s Dačićem u suštini doprinose da premijer Srbije bude faktor odlučivanja o statusu sjevera Kosova.

Kurti rješenje za tu situaciju vidi u "uvjetovanju Srbije da prihvati nezavisnost Kosova, da se od Srbije traži izvinjenje za zločine i genocid na kosovskim Albancima, kao i naplata ratne odštete, a da se pred sud izvedu oni koji su vršili zločine na Kosovu".

Podrška raseljenih Srba 

Predstavnici udruženja raseljenih Srba sa Kosova zatražili su u petak prijem kod državnog vrha Srbije, kako bi se upoznali s platformom za Kosovo, koja tretira i pitanje povratka raseljenih, ističući podršku rješenjima koja stvaraju uvjete za njihov povratak.

Čelnici Saveza udruženja raseljenih u Srbiji i Crnoj Gori Slavica Milunović i Milenko Jovanović, u pismu predsjednicima države i Vlade - Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću, kao i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu, istakli su podršku naporima državnog rukovodstva da očuva Kosovo u sastavu Srbije i olakša život Srbima koji žive na Kosovu.

"Koliko smo informisani, platforma za Kosovo i Metohiju, sa čijim sadržajem je predsednik Nikolić upoznao stranačke lidere, tretira i pitanje povratka raseljenih lica, kojih je u Srbiji i Crnoj Gori preko 260.000, i smatramo da na ovu temu državni vrh nema relevantnijih sagornika od predstavnika krovne raseljeničke asocijacije za Srbiju i Crnu Goru", kazao je Jovanović za Tanjugu

On je istakao da Savez udruženja raseljenih u Srbiji i Crnoj Gori samo može biti od pomoći državnom rukovodstvu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.