Oglasi

Razdvojeni Konzum i Mercator u BiH

Agrokor daje Konzumu BiH zajam od 15 miliona eura, a dug Sarajevskom kiseljaku i Ledu Čitluk pretvoren je u vlasničke udjele.

Veršić o odluci o razdvajanju Konzuma i Mercatora u BiH

Na sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora u Zagrebu donesena je konačna odluka o razdvajanju Konzuma i Mercatora u Bosni i Hercegovini.

Vijeće je podržalo namjeru vanrednog povjerenika Ante Ramljaka za restrukturiranje poslovanja u BiH te dalo saglasnost za dokapitalizaciju Konzuma BiH na način da Agrokorove kompanije u BiH, Ledo iz Čitluka i Sarajevski kiseljak svoja potraživanja u iznosu 34,6 miliiona eura pretvore u udjele u vlasništvu.

Današnjim odlukama Agrokor je ispunio potrebne pretpostavke za provedbu plana prema kojem će se Mercator vratiti na tržište BiH preuzimanjem svoje 83 trgovine od Konzuma, a Konzum nastaviti poslovati u preostale 173 trgovine.

Agrokor daje zajam Konzumu BiH

Prema planu vanrednog povjerenika, koji je prihvatilo Vijeće, Agrokor će Konzumu u BiH dati zajam od 15 miliona eura.

Sredstva osigurana zajmom, kao i ona osigurana prodajom zaliha roba Konzuma d.o.o. Sarajevo u 83 trgovine iznajmljene od Mercatora BiH, bit će iskorištena za podmirivanje obaveza koje Konzum BiH ima prema svojim dobavljačima.

"Time se najavljeni proces transformacije i stabilizacije poslovanja Konzuma BiH ponovnim uvođenjem brenda Mercator na tržište Bosne i Hercegovine kao i razdvajanje Konzumovih i Mercatorovih prodavaonica nastavlja prema planu", navode iz Vijeća.

"Vijeće je na sjednici upoznato i s napretkom ostvarenom u procesu restrukturiranja te sa statusom ugovaranja dodatne tranše od 50 milijuna eura za dobavljače koja se veže uz postojeći financijski aranžman s pravom prioritetnog namirenja. Rok za prijavu je istekao 25. kolovoza 2017. godine i iskazan je veliki interes od strane dobavljača za sudjelovanje u tzv. roll-upu. U tijeku je provjera pristiglih prijava i priprema liste dobavljača", dodaje se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.