Ratna mornarica SAD-a ima novo oružje na Pacifiku

USS 'Gabrielle Giffords' prvi je ratni brod opremljen novim projektilima za pomorski napad (U.S. Navy/Nicholas Burgains)

Savremeni ratni brod američke mornarice, koji plovi vodama Tihog okeana opremljen novim oružjima, mogao bi, prema mišljenju analitičara, promijeniti odnos snaga u nestabilnim područjima kao što je Južnokinesko more, objavio je CNN.

USS Gabrielle Giffords brzi je ratni brod opremljen novim krstarećim projektilima koji lete iznad površine mora i stoga ih je teško opaziti na radaru, te bespilotnim helikopterom koji projektilima pomaže u ciljanju.

Projektili su napravljeni tako da mogu manevrirati i izbjegavati neprijateljsku odbranu.

Borbena moć

Glasnogovornik američke Treće flote potvrdio je te informacije za CNN i istakao da će to oružje povećati borbenu moć Američke ratne mornarice.

SAD i Kina međusobno se optužuju za naglu militarizaciju Južnokineskog mora, područja u kojem mnoge zemlje ističu svoje interese, ali većinu tog mora pokriva Kina.

Gabrielle Giffords prvi je ratni brod opremljen novim projektilima za pomorski napad, a u planu je opremanje više od 30 brodova tim novim naoružanjem.

Riječ je o brodovima koji mogu manevrirati u plićim morima i oko otoka i priobalnih područja, prenosi Index.hr.

Novi projektili (Naval Strike Missile) razvijeni su prvobitno za norvešku vojsku i uspješno su testirani na američkom ratnom brodu Coronado 2014, a SAD ih je kupio prošle godine preko kompanije Raytheon.

Novi projektili imaju domet veći od 160 kilometara, što je za 30% više u odnosu na domet projektila Harpoon, koje je Američka ratna mornarica koristila dosad.

Izvor: Agencije