Ratko Mladić uložio žalbu na presudu za ratne zločine

Ratko Mladić
Mladić je u novembru nepravomoćno osuđen na kaznu doživotnog zatvora (EPA)

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u četvrtak je uložio žalbu na presudu kojom je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog znatnog doprinosa genocidu, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, koju mu je u studenom nepravomoćno odredio Kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Haški je sud 22. studenog osudio Ratka Mladića na doživotni zatvor, uz obrazloženje da je “znatno pridonio izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriju Bosne i Hercegovine”.

Sud je zaključio da je, osim genocidu u Srebrenici, znatno pridonio i izvršenju genocida nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, terorizirao stanovništvo Sarajeva, zapovijedao uzimanje talaca.

Advokati: ‘Greške bez presedana’

Odvjetnici Ratka Mladića zatražili su od prizivnog suda da poništi sve pogrešne presude i oslobodi njihovog klijenta, dok je tužiteljstvo tražilo od suda da Mladića proglasi krivim i za drugu optužbu za genocid.

“Količina i opseg grešaka u presudi su bez presedana”, rekli su odvjetnici obrane i tvrde da su suci u prvoj instanci napravili temeljne pogreške, među kojima pogrešno određivanje položaja Mladića među čelnicima bosanskih Srba, prenosi Hina.

Više od 20 godina nakon rata u kojemu je poginulo više od 100.000 osoba, a njih 2,2 milijuna raseljeno tijekom 1990-ih, Ratko Mladić (75) proglašen je krivim po deset od 11 točki optužnice, među kojima za genocid u Srebrenici, gdje je vojska i policija bosanskih Srba 1995. ubila blizu 8.000 muslimanskih muškaraca i mladića.

On je je oslobođen optužbe za genocid u nekoliko općina.

Nikad nije priznao nikakvu krivicu

Optužen 1995., Mladić je uhićen nakon 16 godina bijega i prebačen u Den Haag.

Njegov je proces na prvoj instanci trajao pet godina.

Mladić, koji nikad nije priznao nikakvu krivnju, proglašen je krivim i za otmicu djelatnika Ujedinjenih naroda i opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca, a tijekom koje je ubijeno 10.000 osoba.

Prizivni proces Ratku Mladiću bit će održan pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove, ustanovi zaduženoj zaključiti rad međunarodnih kaznenih sudova za Ruandu (ICTR) i bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Izvor: Agencije